POLICIJSKOJ UPRAVI ZADARSKOJ U posjet stigli policijski časnici za vezu iz Mađarske

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina u utorak, 30. srpnja u policijskoj upravi susreo se s predstavnicima policije Mađarske, časnikom za vezu, pukovnikom Tiborom Richardom Szekeres i pukovnikom Tituszom Salecz iz Odjela za javni red Glavne uprave policije. Sastanku su nazočili voditelj Službe za javni red i sigurnost Marijo Tokić te dvije mađarske policijske službenice koje u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“, borave ove godine tijekom srpnja na zadarskom području.

Nakon što je načelnik zaželio gostima srdačnu dobrodošlicu uvodno je prezentirao statističke podatke koji se odnose na državljane Mađarske kojih je trenutno na području zadarske županije oko  6 000.  Analizom evidentiranih događaja ove turističke sezone, razvidno kako njihov boravak prolazi bez većih potreba za policijskom intervencijom.

Jedna od tema održanog sastanka bila je i nastavak projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije „Sigurna turistička destinacija“, koji projekt je započeo na području Zadra u suradnji s mađarskim policijskim službenicima.

Načelnik se osvrnuo na 2006. godinu kada je po prvi puta potpisan tzv. Memorandum o razumijevanju u suradnji, a to pravo prvokupa s hrvatskom je podijelila mađarska policija. Podaci su pokazivali da u zadarskom području ljetuje najviše Mađara pa je odlučeno da, na temelju Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i mađarske policije, tijekom turističke sezone od 19. srpnja do 16. kolovoza u Policijskoj upravi zadarskoj borave četiri mađarska policajca, čija je uloga bila uspostava što bolje i kvalitetnije komunikacije s mađarskim turistima.

Kako je potom prepoznato da su tijekom turističke sezone, zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a da je navedeno ujedno i odlična promocija Republike Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta, u narednim godinama projektu su se priključile i brojne druge zemlje.

Pukovnik Tibor Richard Szekeres se zahvalio načelniku na dobrodošlici te kazao kako je suradnja hrvatske i mađarske policije uvijek bila na visokoj razini te se svakako nastavlja i kroz ovu godinu. Jedan dio policijskih službenika koji u sklopu projekta dolazi u Hrvatsku, služi se hrvatskim jezikom što je vrlo dobro u neposrednoj komunikaciji između kolega.
Istaknuo je kako su policijski službenici iz Mađarske izuzetno zadovoljni boravkom i radom u Hrvatskoj i Zadru, navode na stranici policijske uprave zadarske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...