Počinju POI u Parizu. Hrvatske boje brane 22 parasportaša i parasportašice

Hrvatski parasportaši do sada su na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 26 medalja, pri čemu pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine sa po 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju, također bilo 22 sportaša.

Najuspješnije Igre bile su u Pekingu gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, dok su u Tokiju osvojili sedam medalja, ali bez zlata – tri srebra i četiri bronce.

Hrvatska je prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila u Barceloni 1992. godine, gdje je naše boje branilo šest sportaša u tri sporta (atletika, plivanje, streljaštvo).

U Barceloni je osvojena i prva hrvatska medalja, Milka Milinković je u bacanju koplja bila treća.

Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine – tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje – tri zlata i srebro.

Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

U Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila “zlatna” u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu.

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.

Na Posljednjim POI u Tokiju je osvojen najveći broj medalja, sedam – tri srebra i četiri bronce.

Srebrne medalje su osvojili Ivan Mikulić u tekvandou, Ivan Katanušić u bacanju diska, te Velimir Šandor u bacanju diska, dok su bronce osvojili Deni Černi u bacanju kugle, Dino Sinovčić na 100 m leđno, Mikela Ristoski u skoku u dalj, te Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić ekipno u stolnom tenisu.

U Parizu će hrvatske boje braniti 22 parasportašice i parasportaša u šest sportova.

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić).

U para stolnom tenisu hrvatske boje će braniti četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocciji (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar), te po jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i paratekvando (Ivan Mikulić), piše sportklub.n1info.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...