Pet jednostavnih fraza koje smiruju anksiozno dijete, prema edukatorici za odgoj

Roditelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju emocionalnog blagostanja svoje djece. Njihove radnje, ponašanja i fraze mogu značajno utjecati na mentalno zdravlje djece, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, prenosi Index.hr.. Dakle, važno je pravilno reagirati u određenim situacijama, osobito ako se djeca bore s anksioznošću, tvrdi edukatorica za odgoj, mama i psihologinja, Jaimie Bloch.

“Ono što kažemo svojoj djeci kada su preopterećena i uspaničena, vrlo je važno. Naša djeca gledaju na nas kao na svoja sidra tijekom olujnih voda emocija, zato je toliko važno da postanemo prizemljeni i suosjećajni”, istaknula je u novoj objavi na Instagramu.

Dakle, kako bi roditelji bili utjeha djeci tijekom ovakvih trenutaka, trebaju znati što reći. Stoga je Bloch podijelila pet fraza koje mogu smiriti anksioznu djecu.

  1. Vidim da se sada osjećaš zabrinuto. U redu je imati takve osjećaje i ovdje sam da ti pomognem.
  2. Tu sam da slušam. Reci mi što te dovelo do ovog osjećaja. Ne moraš kroz ovo prolaziti sam/a.
  3. U redu je osjećati nervozu. Iskoristimo ovo kao priliku da naučiš više o sebi i što ti pomaže da se osjećaš bolje.
  4. Siguran/na si. Ovdje sam s tobom. Idimo korak po korak i vidjet ćemo kako možemo poboljšati situaciju. Ali prvo, zaustavimo se i smirimo disanje.
  5. Vjerujem u tebe i tvoju sposobnost da se nosiš s ovim. Sjeti se svih trenutaka kada si prije prevladao/la izazove.

“Nikada ne podcjenjujte moć specifično odabranog i namjerno korištenog jezika u oblikovanju emocionalnog stanja djece i njihovog cjelokupnog razvoja”, zaključila je Bloch u objavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...