PARIZ 2024 Hrvatska ili Srbija na vrhu olimpijskog poretka u regiji?

Dvoboj u vaterpolskom finalu između Hrvatske i Srbije, koji je na rasporedu zadnjeg dana olimpijskih igara u Parizu (14 sati, HTV2), mogao bi imati i nikad veći ulog – prvo mjesto na regionalnoj tablici osvajača medalja

Od zemalja u regiji bivše Jugoslavije, u medaljaše su se na ovim Olimpijskim igrama upisali Kosovo, Slovenija, Srbija i Hrvatska.

Kosovo je, kao i na prošlim dvjema Igrama, upisalo medalje u džudu, srebro i broncu, ali prava borba za regionalnog predvodnika je između ostale tri zemlje.

Hrvatska trenutno ima dva zlata, jedno srebro i tri bronce te kao takva sigurno ima najviše medalja. Srbija ima pak dva zlata, jedno srebro i jednu broncu te će sigurno završiti s pet medalje kad se tome pribroji ona vaterpolska.

Slovenija, iako je Janja Garnbret danas za njih uzela drugo zlato u Parizu u sportskom penjanju, zadnjeg dana može eventualno doći do bronce u rukometu, gdje se slovenski rukometaši sastaju s njemačkom. Međutim, i u slučaju bronce, Slovenija ne može prestići ni Srbiju ni Hrvatsku jer oni uz dvije zlatne medalje imaju također jednu srebrnu i zasad nijednu brončanu.

Srbija zadnjeg dana natjecanja ima samo vaterpoliste u akciji, kao i Slovenija rukometaše, dok su skriveni as u rukavu Hrvatske dvije maratonke, Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac – koje su već počele svoj nastup – jutros od 8 sati.

Bez obzira na naše sjajne djevojke, pogotovo Parlov Koštro koja je i srebrna s EP-a 2022., teško je ipak očekivati da one u najjačoj maratonskoj konkurenciji mogu do medalje, a pogotovo nerealno da mogu do one najsjajnije, koja bi jedina bila prevaga u regionalnom nadmetanju sa Srbijom.

Sve stoga sluti da će dvoboj od 14 sati presuditi konačnog pobjednika u ovom zapravo imaginarnom, ali svakome sportskom pratitelju u regiji itekako zanimljivom nadmetanju.

Hrvatska ukupno dosad na OI ima veliku prevagu među zemljama bivše Jugoslavije nakon samostalnosti tih zemalja, pa tako i pred Srbijom. Hrvatska je od 1992. samo na Ljetnim olimpijskim igrama osvojila 47 medalja (48 sa sutrašnjom vaterpolskom), a od toga 15 zlatnih.

Srbija ih ima 40 (41 sa sutrašnjom iz vaterpola), od toga 10 zlatnih, a i to je ako onima koje su kao nezavisna država osvojili od 2008. pribrojimo one koje su osvojili kao Jugoslavija, Srbija i Crna Gora te nezavisni sportaši pod okriljem MOO-a, što su statusi koje je Srbija imala na Igrama od 1992. u Barceloni do 2004. u Ateni, piše sport.hrt.hr.

Bez obzira na tu činjenicu, nema sumnje da saznanje da to ovim Igrama u Parizu Hrvatska može opet i potvrditi, čini vaterpolski klasik u finalu još značajnijijim
Ljestvica osvajača medalja među zemljama bivše Jugoslavije uoči zadnjeg dana OI-ja u Parizu:

1. Hrvatska – 2 zlata, 1 srebro, 3 bronce

2. Srbija – 2 zlata, 1 srebro, 1 bronca

3. Slovenija – 2 zlata, 1 srebro

4. Kosovo – 1 srebro, 1 bronca

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija – bez medalje

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...