OSVOJILA ZLATO Imane Khelif: “Ja sam jaka žena. Ovo je odgovor svima koji su protiv mene!”

Imane Khelif (25) iz Alžira, jedna od dviju boksačica u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu, osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u kategoriji do 66 kilograma. U finalu je jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedila Kineskinju Liu Yang.

Khelif je na ovim Olimpijskim igrama privukla veliku pozornost javnosti. Olimpijski odbor dozvolio joj je da se natječe na ženskom turniru, iako je prošle godine zajedno s Lin Yu-Ting iz Tajvana, finalisticom perolake kategorije na OI, dobila zabranu natjecanja na Svjetskom prvenstvu od Međunarodne boksačke asocijacije (IBA). To je napravljeno uz objašnjenje kako je DNA testovima dokazano da imaju XY kromosome i višak testosterona. Zbog toga je mnogi optužuju da je zapravo muškarac.

No, kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

Mnogima je postalo sporno kako je uopće moguće da se Khelif natječe na ženskom turniru. Puno se pisalo o neravnopravnosti u odnosu snaga nje i suparnica, zaboravljajući pritom dvije stvari. Iza nje je već nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je nakon pobjede u prvom meču bila poražena u četvrtfinalnoj borbi. Iza nje su i profesionalne borbe s omjerom koji i ne ulijeva strah u kosti, piše index.hr.

Nije izgubila borbu od 2022., ali ih je izgubila ukupno devet. Konkretno, njezin omjer pobjeda i poraza na amaterskoj razini iznosi 37:9. Daleko je to od nepobjedivosti, a još dalje pogleda li se samo ono što radi kao profesionalka. Khelif je u Pariz stigla s omjerom 9:5 i dva istaknuta poraza od irskih boksačica Kellie Harrington u četvrtfinalu tokijskih olimpijskih igara i finalu Svjetskog prvenstva 2022. od Amy Broadhurst.

Alžirska ambasadorica UNICEF-a rođena kao djevojčica u siromašnoj obitelji prvo je maštala da će postati nogometašica. Boks je zavoljela kasnije unatoč protivljenju svojeg oca, koji je tvrdio da to nije sport kojim bi se djevojke trebale baviti.

Sada je doživjela najveći uspjeh koji sportašica može ostvariti. Nakon što ju je trener Mohamed Al-Shawa nosio oko vrata u počasnom krugu oko ringa, došla je pred novinare i rekla: “Ja sam jaka žena. Žena s posebnom snagom. Hvala Bogu, ovo je moj odgovor. Ovo zlato je odgovor svima koji su bili protiv mene.”

Zatim je govorila o tome kako je postala nacionalna heroina čiji se mečeve prate po cijeloj zemlji na velikim ekranima: “Ponosna sam da sam izvela Alžir na ulice. To je čast. Ovo je medalja za cijeli arapski svijet. Hvala Bogu i hvala svima vama. Ne mogu opisati koliko sam zahvalna. Kako mi je čuti cijelu zemlju kako sa mnom i zbog mene pjeva našu himnu.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...