OLUJA Uz 29. obljetnicu akcije, čelnike udruga pitali smo koju bi ocjenu dali državi za koju su se borili. Hrvatskoj dali – četvorku!

Građani Zadra i ove će godine obilježiti veliki datum u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene akcije čelnike zadarskih udruga pitali smo koju bi ocjenu danas dali državi za koju su se borili u Domovinskom ratu.

Prosječna ocjena je četvorka, što je prilično visoko s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u državi, prije svega cijene pod čijim teretom stenje većina građana.

Predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ivica Mikulić, pak, kaže kako ne može dati više od dvojke, ali da tu ocjenu daje prije svega zbog odnosa prema hrvatskim braniteljima:

I danas imamo omalovažavanja branitelja jer pojedincima u državi je dozvoljeno da svašta rade, a mi smo zadnji. Međutim, kada se treba založiti za nas, ipak se više govori protiv nas nego da se brinu za branitelje. Iz godine u godinu je sve više oboljelih od teških bolesti, a njima je najvažnije na sprovodu staviti zastavu i plotun. Nikoga za nas nije briga, poručuje Mikulić.

Dopredsjednik zadarske HVIDR-e, Klaudio Vidaić, kaže kako bi državi za koju se borio i teško je ranjen, te je danas 100-postotni invalid, ipak dao četvorku, a evo i zašto:

Imamo nešto što je jako bitno, a to je da se našim mladima sve više otvara mogućnost zapošljavanja, što osobito vidimo i u policiji i vojsci. Zato Hrvatskoj dajem jednu laganu četvorku, bez obzira na prigovore, ali kada pogledamo što se događa oko nas po pitanju sigurosti u Europi i svijetu, Hrvatska je jako sigurna. A slobodno šetati svojim gradom velika je danas stvar, pogledajte samo što se događa vani, a mi danas slobodno možemo ući u bilo koji kvart u bilo koje doba dana i noći. A to je neprocjenjivo. Što se tiče ekonomije, moramo biit iskreni i reći da nikome ne cvjetaju ruže, pojašnjava Vidaić.

Predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, Jere Zurak, Hrvatskoj također daje četvorku, a obrazloženje je vrlo zanimljivo:

Tko može cijelom svijetu kolača nakuhati?! Tako je i s ljudima. Bilo koga da staviš na čelo države, ljudima ne valja. Zato svima kažem “ajte vi ako znate bolje”. E, ali neće jer ne žele obavezu, nego samo njurgati i njurgati. Što god tko mislio o Plenkoviću i naše resornom ministru Medvedu, smatram da zaista imamo dosad najbolju vladu, jasan je Zurak.

Predsjednica Udruge civila stradalih u Domovinskom ratu, Ljubica Krcić, iskreno kaže kako ima veliku zamjerku na pravosuđe zbog stradalih branitelja i civila koji još uvijek nisu dobili svoju pravnu zadovoljštinu:

Današnjoj državi dajem četvorku, i to zbog pravosuđa koje još nije procesuiralo zločine počinjene u Domovinskom ratu. Mnogi zločini još nisu kažnjeni i obitelji žrtava s pravom su ogorčene čekajući sve ove godine da se zločince konačno izvede pred sud. No, što se tiče Ministarstva branitelja i naše suradnje s njima, tu dajem čistu peticu jer su jako susretljivi i pomažu nam u svemu, ističe gospođa Krcić.

Marko Čulina, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade napominje kako je teško ovakav komentar dati kroz ocjenu, međutim i on je za četvorku:

Mislim da naša država zalužuje tu ocjenu jer ima stvari koje se mogu poboljšati, ali ima onih koje su na zaista visokom nivou, zaključuje Čulina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...