MONOPLAY FESTIVAL Renomirani umjetnici suvremenog plesa stižu u Zadar!

I ove godine festival suvremenog plesa Monoplayu koji njeguje isključivo solo formu u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i trajanju od 22. do 25. kolovoza, još jednom u Zadar dovodi sjajna renomirana umjetnička imena suvremene plesne scene iz raznih dijelova svijeta. U prostorima Zadarskog kazališta lutaka publika će imati ćete priliku vidjeti neke od najzanimljivijih solo radova koji se trenutno prikazuju diljem Europe. 

U Zadru, gradu izuzetno zanimljive kulturne povijesti, a i posebno jake suvremene plesne scene, publika će se moći uklopiti u posebno okruženje Monoplay festivala, mjesta gdje se susreću stručnjaci, profesionalci, amateri, kritičari te mnogobrojni zainteresirani gledatelji koji iz godine u godinu u sve većem broju podržava ovaj Festival koji je u posljednjih šesnaest godina iz malog prerastao u značajno kulturno – turističko događanje koje obilježava ne samo kraj kolovoza, kraj ljeta, kraj sezone, nego i važnost grada Zadra kao izuzetno prisutne i značajne karike hrvatske, ali i europske plesne scene. 

Prvi dan festivala započinje u četvrtak, 22. kolovoza u 20 sati, a otvorit će ga prezentacija radionice Kung Fua koja je uvertira u plesna događanja vezana uz Festival. Voditelj je Andrej Zupančić i Lada Petrovski Ternovšek iz Ljubljane koji će s polaznicima pokazati dosege i rad polaznika tijekom četiri dana radionice. Nakon toga svoju izložbu otvorit će Hana Jurić, mlada hrvatska vizualna umjetnica fokusirana na nove medije pomoću kojih istražuje sjecište minimalizma i queer identiteta. Diplomirala je s titulom magistre edukacije likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2014. godine. Nakon toga, živjela je i radila između Zadra, Kanade, Portugala i Austrije. Njen rad Putanje se sastoji od tri animirana djela, od kojih svako predstavlja stanje svijesti – zapetljanost, dislociranost i metamorfozu.

U 21 sat u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar austrijski glazbenik, plesač i koreograf Simon Mayer izvesti će predstavu pod nazivom SunBengSitting. Predstava je izvedena do sada oko dvjesto puta, a posljednji put ove godine u Parizu.  Za predstavu kaže da je na granici između jodlanja, narodnog i suvremenog plesa, izleta u prošlost i razigrane, šaljive potrage za identitetom. Simon Mayer, austrijski farmer i izvedbeni umjetnik, poziva publiku da upoznaju njegov život, sve njegove kontradikcije i nespremnost podvrgavanju kategorijama i konvencijama. Nakon odrastanja na farmi okružen raznim običajima, prirodom i mladenačkim buntom, seli se u Beč i upisuje baletnu školu Bečke državne opere. Tamo jednu sezonu provodi u ansamblu i  neočekivano ulijeće u svijet u kojemu riječ farmer može biti i psovka. Taj je potez bio jednako rasterećenje kao i opterećenje. SunBengSitting  – “Sunbeng” gornjoaustrijski je dijalekt i sinonim za klupu na suncu ispred farme – bavi se pitanjima napetosti između grada i sela, domaćeg i stranog, skučenog razmišljanja i umjetničke slobode.

Nakon predstave razgovor s Mayerom i publikom će voditi višegodišnji prijatelj festivala Monoplay i kazališni kritičar Mario Županović.

Također prvog dana festivala Aleksandar Acev, gost iz Njemačke započinje svoju radionicu fizičkog teatra pod nazivom Movement and Physical Acting. Acev je mimičar, koreograf i profesor fizičkog teatra. Nakon školovanja u Amsterdamu, Berlinu, Los Angelesu i Zagrebu radio je kao izvođač i predavač na brojnim projektima i s brojnim institucijama diljem Europe.

Festival je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zadarske županije te Zaklade Kultura nova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...