METEO ZADAR Danas- suncobran, sutra i preksutra- kišobran! Odlazak toplinskog vala, ali ne ljeta i vrućina…

Probuli ste se jutros, vrućina, sparina, nebo i nije bilo baš ‘caklina’.

Oblak, dva, tri, u zraku neka čudna sumaglica, omarina…

No, dobro, sredina je kolovoza.

Bit će ljeta i kupanja, ako ne danas (zašto ne, slobodno) ili sutra, onda za koji dan.

E, sad. Idete na put, al’…

Pripremiti suncobran il’ kišobran? Hoće li vedrina ili grmljavina?

Pretežno sunčano s povremeno umjerenom naoblakom, većinom vrlo vruće prognoziraju čitavu subotu iz DHMZ-a. Uglavnom tek u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka lokalno pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženii, vjetar slab, na istoku i umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadnjak. Uz pljuskove vjetar prolazno može biti pojačan. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 33 do 38.

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće naravno vrijedi za naš Zadar. I županijski nam kraj. Uz jači razvoj oblaka poslijepodne je moguć poneki pljusak s grmljavinom u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer i ponegdje na obali i otocima, uglavnom na sjevernom dijelu područja. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 38 °Celzija.

Djelomice sunčano, nestabilno i manje vruće bit će pak sutra. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom, već u noći na sjevernom Jadranu, poslijepodne u unutrašnjosti, a uglavnom tek navečer i uz dalmatinsku obalu, kod nas. Pritom je moguće grmljavinsko nevrijeme s prolazno jakim i olujnim udarima vjetra, osobito na Jadranu, opreza nikada dosta. Vjetar slab, većinom na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, na jugu navečer jugo, najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °Celzija. Najviša dnevna između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val slabi i premješta se prema istoku, nestabilan vlažan zrak glavninom se nalazi sjevernije od Alpi, a nad Genovskim zaljevom produbljuje se ciklona pa će i danas vrijeme biti pretežno sunčano i vrlo vruće, tvrdi nam s N1 Bojan Lipovščak.

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 34 do 40, a na Jadranu oko 36 stupnjeva.

Sutra u nedjelju promjena vremena – poslijepodne i u noći na ponedjeljak prolaz hladne fronte uz grmljavinu pljuskove udare vjetra i manji pad temperature zraka.

Prijepodne će biti promjenjivo oblačno, u istočnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu pretežno sunčano, oko podneva sa zapada i jugozapada naoblačenje koje će se proširiti na veći dio unutrašnjosti, sjeverni i srednji Jadran. Poslijepodne i u noći na ponedjeljak grmljavinski pljuskovi uz mjestimice obilne oborine praćene udarima vjetra proširiti će se na cijelu zemlju, puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a na južnom Jadranu jugo, napominje Lipovščak.

U noći na ponedjeljak u Istri i na Kvarneru te podvelebitskom primorju zapuhat će iznenada punom snagom bura, a na srednjem i južnom jugo, najniže noćne temperature zraka u unutrašnjosti od 16 do 20, na Jadranu od 22 do 27 stupnjeva. Najviše dnevne u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti od 28 do 30, u Slavoniji i Baranji od 32 do 38, a na Jadranu od 32 do 35 stupnjeva.

Temperatura mora bit će od 25 do 27, a UV indeks visok, ističe N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...