KRAJ KOLOVOZA – POČETAK NOVOG TOPLINSKOG VALA Ljeto nastavlja u istom ritmu- vrućina, vrućina, vrućina… Evo i tjedna prognoza za Zadar!

Pretežno sunčano, vjetar većinom slab, od sredine dana ponegdje moguće umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °Celzija, takva nas u ranim jutarnjim satima dočakala subota, tako će i biti u Zadru i Dalmaciji cijeli dan danas.

Pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, mjestimice od sredine dana umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu jugozapadni i sjeverozapadni, a ujutro bura. Najviša dnevna temperatura većinom od 31 do 36 °C, prognoza je i za čitavu RH. A identično se nastavlja i sutra. Pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, poslijepodne ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, prema kraju dana na sjeveru bura u jačanju, najniža jutarnja temperatura između 14 i 19, na Jadranu 22 i 27, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 36 °Celzija.

Ciklonalna aktivnost s Atlantika preselila se nad Skandinaviju, u jakoj mlaznoj struji nestabilan hladniji oceanski zrak struji nad sjevernu i srednju Europu. Manja količina nestabilnog zraka zadržava se sjeverno od Alpa i uzrokuje lokalne nestabilnosti, donosi N1.

Nad južnom Europom jača greben azorske anticiklone, a nad Sredozemnim morem struji vruć zrak s afričkog kontinenta. Jug Jadrana i jug Dalmacije naći će se pod utjecajem izrazito vrućeg zraka, pa će opet biti pod utjecajem novog toplinskog vala.

Danas će- ponovimo- vrijeme u Lijepoj našoj biti sunčano, toplo i vruće, u Slavoniji i Baranji puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 30 do 36C.

U nedjelju stabilno sunčano i -sve toplije, jutarnje temperature u unutrašnjosti od 17 do 20 na Jadranu od 22 do 27C. Najviše dnevne temperature od 32 do čak 38. Uz Jadran će maestral poslijepodne možda donositi osvježenje, temperatura mora od 25 do 27, UV indeks vrlo visok i sutra. U noći na ponedjeljak na sjevernom Jadranu će ipak zapuhati jaka, mjestimice i olujna bura kao posljedica prolaza oslabljene hladne fronte sjeverno od Alpa. Početak idućeg tjedna će donijeti naoblačenje u sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti, a uz granicu sa Slovenijom, Međimurju i Podravini moguće su u ponedjeljak poslijepodne i navečer grmljavinski pljuskovi. U utorak promjenljivo oblačno uz lokalne pljuskove uglavnom u unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. Malo hladnije, ali još uvijek iznad i oko prosjeka za ovo doba godine, nema predaha kupanju na plažama i 24-satnom radu klima uređajima.

Neće, pa neće, piše i Dalmacija Danas. Iako je početkom ovog tjedna preko Jadrana prošla zamjetna promjena vremena, ljeto se nakon dvodnevne pauze brzo vratilo u naše krajeve, i ne samo to, na vidiku su nove ozbiljne vrućine pa će se morati strpjeti svi oni koji se nadaju brzom kraju ovog dugog i iznimno vrućeg ljeta.

Nastavlja se sunčano i vruće vrijeme, u nedjelju i vrlo vruće u mnogim krajevima.

Danas dakle stabilno i suho, vjetar će popodne biti neznatno jači, a temperature zraka neznatno više u odnosu na petak. Sunčano će biti i u nedjelju, razliku će činiti vjetrovitije popodne kada će na moru zapuhati tramontana, a podno Velebita i jaka bura.

Zatoplit će tako da će najviše dnevne temperature biti od 32 do blizu 40, ili popriličnih 38 stupnjeva Celzijusa. Vruće, vrlo vruće i djelomično sunčano bit će u ponedjeljak u kojem se popodne tek ponegdje, uglavnom u zaobalju, može dogoditi kratak i slabo izražen grmljavinski pljusak.

Od utorka do kraja tjedna bit će i dalje vruće, ali tek malo manje nego u nedjelju i ponedjeljak.

Svakodnevno će dolaziti do razvoja popodnevne naoblake s kojom će osobito u zaobalju biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću će puhati umjerena bura, od srijede povremeno može biti s jakim udarima.

TJEDNA PROGNOZA ZA ZADAR

BIOMETEREOLOŠKA PROGNOZA

24.08.2024.

Stabilni atmosferski uvjeti i pretežno sunčano vrijeme na području cijele zemlje imat će pozitivan utjecaj na raspoloženje meteoropata. No, u većini krajeva u najtoplijem dijelu dana bit će vrlo vruće što može nepovoljno utjecati na zdravlje kroničnih bolesnika, pa fizičke aktivnosti treba obavljati u dijelovima dana s manjim toplinskim opterećenjima. Noćni odmor može također biti pod nepovoljnim utjecajem visokih večernjih i noćnih temperatura zraka, osobito na priobalnom području i u unutrašnjosti Dalmacije gdje zbog toga ni biometeorološka prilika neće biti sasvim povoljna.

25.08.2024.
Na području cijele zemlje atmosferske prilike se neće bitnije promijeniti u odnosu na prethodni dan. Uz stabilnu atmosferu u većini će krajeva u najtoplijem dijelu dana i dalje biti vrlo vruće, što može uzrokovati zdravstvene probleme kod osjetljivih skupina ljudi pa biometeorološke prilike u većini krajeva neće biti sasvim povoljne, preporuke za zaštitu od velikih vrućina su dostupne na mrežnim stranicama DHMZ-a. (PL)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...