Kako postupiti kad vam kontrolor HRT-a pokuca na vrata?

Rasprave o potrebi plaćanja pretplate HRT-u i tome kako je izbjeći traju desetljećima. Prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, pristojbu u iznosu od 10.62 eura mora plaćati svatko tko posjeduje uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, kao što su radio, TV, kompjuter, prijenosno računalo (laptop), auto radio, mobitel, tablet… Neki građani ovu pristojbu ne žele plaćati, a svoja iskustva s HRT-ovim kontrolorima opisali su na Redditu, piše Index.hr.

“Stara baba i deda. Došao im lik, oni ga odje*ali, došla im ženska s nekim uređajem (je*i me ako nije bio digitron) i na njemu se ‘jasno vidi da iz njihovog stana dolaze frekvencije koje pokazuju da oni imaju TV’. Ali, evo, nećemo vas kažnjavati, vi samo tu popunite i plaćate tek od danas sve je okej… (nudim nagradu ako takav uređaj postoji, ali to su ljudi od 60+)”.

“Ako ti jednog dana njihov “kontrolor” dođe na vrata, najbolje rješenje je da mu ne otvaraš. Ako se budeš morao natezati s njim, ne dozvoli da te zastraši. Oni rade na principu APP, muljaju, lažu i prijete bez pokrića. Meni su davne 2012. dva lika banula na vrata, a ja mulac nisam znao tko mi glavu nosi. Dao sam podatke i platio “kaznu” u iznosu pretplate za 6 mjeseci. U dvorištu je pas od 60 kg, inkasatori se ne bi dobro proveli da dođu u inspekciju.”

“Nikome ne otvaraš vrata”

“Mene je slučajno jednom ulovio na izlazu iz stana pa mi je prijetio da će mi na sve nekretnine poslati posebno uplatnicu, ali na kraju smo se dogovorili nekako da će samo na jedan stan dolaziti uplatnice. Tako da plaćam tih 10 eura, ali da mi je nešto opasno napravio zato što me ulovio, nije. Preporuka je da ne otvaraš nikome.”

“Meni je pozvonio, otvorio sam mu vrata, predstavio se i samo sam mu rekao hvala i doviđenja. Stigle uplatnica, opomena, tužba – odbačena jer nisu mogli pružiti nepobitni dokaz da posjedujem TV uređaj. Ono što me muči u cijeloj priči je da HRT novcem koji stiže iz proračuna plaća odvjetničke urede da tuže ljude znajući da nema šanse da taj spor dobiju na sudu i to je pravi kriminal u pozadini”, pišu neki.

“Inkasator nema pravo upasti u stan”

Što raditi ako vam se na vratima pojavi kontrolor HRT-a, pitali smo Sanju Keretić iz udruge Varaždinski potrošač. “Inkasator može provjeriti ima li potrošač uređaj i tu nije riječ samo o radiju i televiziji. Prema zakonu, obveznik je svaka osoba koja posjeduje ili ima u vlasništvu uređaj koji prima audiovizualni signal, znači i mobitel i laptop, kao i radio uređaj u vozilima”, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...