IZBORI U DP-u Obistinile su se Biloglavove prognoze: Vukovar dobio 9 delegata, Zagreb 5, a Zadar samo 3!

Izjava DP-ova člana predsjedništva i predsjednika županijske organizacije, Damira Biloglava, izazvala je niz reakcija u javnosti. Naime, Biloglav je jučer za naš portal otvoreno progovorio o situaciji u stranci, ističući kako će se njegova upozorenja o manipulacijama na unutarstranačkim izborima 31. kolovoza vidjeti već danas.

I bio je u pravu – obistinile su se njegove najave o izbornim kvotama, kao i dosadašnja upozorenja članova nezadovoljnih politkom predsjednika Ivana Penave. Naime, Biloglav je jučer u razgovoru za Antenu istaknuo kako će Penava izbore pokušati dobiti osiguranjem većeg broja delegata iz Vukovara:

Na izborima su moguće dvije opcije: jedna je da pobijedi Penava, i to zahvaljujući nerazmjernom broju delegata ukoliko dođe do manipulacija oko njihove kvote kako bi većina izaslanika bila iz Vukovara. U takvoj je situaciji nemoguće dobiti rezultate koji odražavaju stvarne snage unutar DP-a jer će ti delegati ciljano podići ruku za Penavu. U tom slučaju možemo reći da je DP kao stranka gotov jer će ga naši birači kazniti, upozorio je Biloglav.

Danas saznaje kako je Penava vukovarskoj organizaciji DP- dodijelio čak devet izaslanika, čime je sebi praktički osigurao pobjedu. Biloglav, koji je najavio kako će na izborima podržati Marija Radića, razočaran je ovakvom situacijom, ali je ona, kaže, bila očekivana:

Broj delegata potvrđuje manipulaciju od strane Penavine grupacije. Zadar je dobio pravo na tri izaslanika, Zagreb pet, a Osijek četiri. Ali je zato Vukovar dobio devet! Od ukupno 103 izaslanika, 43 su zadani položajem i funkcijom u stranci. Tu spadam i ja kao član predsjedništva, izabrani saborski zastupnik i član Domovinskog odbora. Preostalih 60 izaslanika raspoređeno je prema navedenim kvotama. Formula po kojoj je to napravljeno razumljiva je samo Vukovarcima. Vjerojatno je u pitanju logika ne aristotelovskog nego dobojskog tipa. Uz prethodno kooptirane Vukovarce u Domovinski odbor i Predsjedništvo stranke Penava je osigurao prednost. Dakle, u pitanju je klasična namještaljka, odnosno pokušaj krađe stranke za zadovoljavanje nekih prizemnih interesa, otvoreno danas kaže Biloglav.

Njegova izjava Anteni Zadar jučer je izazvala goleme reakcije u stranci s obzirom da je, u slučaju Penavine pobjede, čak najavio gašenje DP-a:

Jer ovakav je DP odigrao jednokratnu ulogu i poslužio HDZ-u i Penavi koji je zadovoljio neke svoje jednokratne interese, ali stranka više neće postojati i više se nemamo čemu nadati. No, ukoliko prevlada ova druga strana, DP će opstati, iako uz teške ožljke, doći će i do podjele u klubu zastupnika u Saboru, ali će stranka opstati. Tada ćemo na prvom sljedećem testu, lokalnim izborima iduće godine, moći provjeriti kakav nam je zaista rejting, odnosno koliko zaista pizamo, zaključuje Biloglav.

Izbori u DP-u 31. kolovoza očito neće donijeti niti kakvo iznenađenje, naprotiv – sudeći prema rasporedu izbornih kvota, Penava je sebi osigurao još jednu pobjedu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...