Inovacija u službi sigurnosti: Novi vatrogasni dom u Sv. Filip i Jakovu!

U Svetom Filipu i Jakovu u pripremi je projekt izgradnje novog vatrogasnog doma, koji će unaprijediti infrastrukturu lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD). Ovaj projekt, koji uključuje zgradu DVD-a, toranj za obuku vatrogasaca i potporni zid, predstavlja cjelovito rješenje za sigurnost i obuku vatrogasaca u ovoj zajednici.

Građevina prema projektnom zadatku treba sadržavati prostor (garažu) za smještaj 4 vatrogasna vozila s priručnim spremištem materijala za održavanje vozila, prostor za tehničko održavanje, radne prostorije, prostor za edukaciju, prostorije za odmor vatrogasaca, prostor za vježbanje i obuku, te prateće prostorije garderoba i sanitarnih prostorija.

Nova građevina bila bi smještena na katastarskoj čestici broj 1221/13 u katastarskoj općini Sveti Filip i Jakov. Parcela je pravilnog pravokutnog oblika, površine 4.338 kvadratnih metara, i proteže se u smjeru sjeveroistok-jugozapad. S obzirom na nagib terena od sjeveroistoka prema jugozapadu, s visinskom razlikom od približno 7,5 metara, projekt je prilagođen specifičnostima terena.

“Građevina je dizajnirana za društvenu namjenu, specifično za potrebe vatrogasnog doma. Spada u skupinu 2.b. građevina, što znači da zahtijeva posebne uvjete, ali ne i postupak donošenja rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš. Zgrada će imati prizemlje i kat, te će biti pravokutnog oblika s dimenzijama 31,38 x 18,98 metara a visina zgrade bit će 8,24 metra”, napominje se u opisu projekta.

Uz glavnu zgradu, projekt uključuje i toranj za obuku dimenzija 5 x 3,5 metara, smješten blizu sjeverozapadne granice parcele. Toranj će imati četiri etaže za vježbu vatrogasaca, što će omogučiti intenzivne i realistične treninge, piše BnM Portal, a prenosi službena općinska strenica.

Nova zgrada DVD-a bit će opremljena za rad i boravak do 40 osoba, uz smjenski rad. Prizemlje će sadržavati ulazni prostor, garažu za vatrogasna vozila s pratećim prostorijama, prostor za vježbanje, garderobe i sanitarne čvorove. Na katu će biti unutarnja galerija s pristupom radnim prostorijama, edukacijskim prostorima i sobama za odmor vatrogasaca.

U garaži će biti izgrađen denivelirani kanal za održavanje i pregled vozila, širine 1 metar i dubine 1,8 metara, s ugrađenim stubama. Sigurnost će biti dodatno osigurana podizanjem zaštitnih zidova visine 7 cm oko kanala.

“Ovaj sveobuhvatan projekt će unaprijediti kapacitete dobrovoljnog vatrogasnog društva u Svetom Filipu i Jakovu i doprinijeti će boljoj sigurnosti i zaštiti cijele zajednice”, kažu iz DVD- a Sv. Filip i Jakov. Izvor: BnM Portal.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...