IAKO VLADA SMANJUJE ULAGANJA Bilaver: Zadarski projekti nisu upitni, obnova pruge ide planiranom dinamikom

Zbog rebalana proračuna za ovu godinu, Vlada smanjuje rashoda za čak 1,56 milijardi eura ili 5,5 posto proračuna. To praktički znači da će neki projekti ići na čekanje s obzirom da je Vlada donijela i listu prioritetnih projekata, a novac se mora osigurati za plaće, mirovine, socijalne korisnike te svakako obnovu potresom pogođenih područja.

Državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Josipa Bilavera, pitali smo hoće li u ladicu i kapitalni projekti u Zadru, poput dugo iščekivane rekonstrukcije željezničke pruge. Naime, nakon što je od premijera Andreja Plenkovića dobio već treći mandat u ovom minstarstvu, Bilaver je u intervjuu za naš portal najavio da Vlada uskoro započinje s ulaganjima u željezničku prugu Knin-Zadar.

Natječaj za ovaj projekt je proveden te uskoro očekujemo početak radova. Do kraja godine planiramo dobiti lokacijsku dozvolu za željeznički tunel iznad Bibinja i Sukošana te raspisati natječaj za taj vrijedan projekt, kazao nam je u svibnju Bilaver.

Nakon Vladine najave o smanjenju raskoda i mirovanju djela projekata, hoće li, dakle, u ladicu i neki zadarski kapitalni projekti, poput jednog od najvažnijih – obnove pruge?

Neće! Obnova željeznice od Knina do Zadra ide planiranom dinamikom te vrlo brzo očekujemo uvođenje izvođača u posao, a rok predviđen natječajem ostaje i dalje. Projekt se financira iz sredstava Europske investicijske banke te ovaj projekt i njegovo financiranje nisu upitni. Naprotiv, Ministarstvu zaštite okoliša predan je zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole, a riječ je o potvrdi studije utjecaja na okoliš koju očekujemo do kraja ove godine, nakon čega od Ministarstva graditeljstva trebamo dobiti i lokacijsku dozvolu za tunel koji će se graditi iz Gaženice te izmjestiti prugu iz Bibinja i Sukošana. Ovi projekti, dakle, nisu upitni, poručuje Bilaver.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...