HVALEVRIJEDNA MANIFESTACIJA Festival Nature i Kulture u Novigradu privlači nizom sadržaja na očuvanju baštine kraja…

Tradicionalni Festival Nature i Kulture i ove godine u Novigradu vrvi i privlači početkom kolovoza čitavim nizom zanimljivih, atraktivnih i hvalevrijednih sadržaja i događanja. O uspješnosti Programa dostatno govori izniman broj sudionika i posjetitelja, domaćih i turista.

Cilj festivala je valorizacija  i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora, kao i područja koja im gravitiraju, uz potporu stanovnika i podršku lokalne zajednice, kroz predstavljanje kulturne i tradicijske baštine kraja.

FESTIVAL NATURE I KULTURE nezaobilazan je događaj sa svrhom integracije zaštite prirode i održivog lokalnog društveno-gospodarskog razvoja kako bi – naglašavaju organizatori- zaštićena i Natura 2000 područja ostala očuvana budućim generacijama…

– U sklopu festivala održava se sajam lokalnih proizvoda. Ideja pokretanja sajma lokalnih proizvoda na području novoosnovane Turističke zajednice područja Novigradsko more prilika je da približimo našim posjetiteljima priču o destinaciji izuzetne gastronomske tradicije ostvarujući  viziju u kojoj je turizam generator razvoja gospodarstva. Uz podršku lokalne zajednice, OPG-ovci će se na ovaj način moći izravno prezentirati pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, posjetiteljima i lokalnom stanovništvu. Ovakve manifestacije imaju važnu ulogu u turizmu i marketingu. U posljednje vrijeme porasla je važnost istraživanja hrane kao turističkog proizvoda- – informira nas Petra Bolanča iz Turističko informativnog centra Novigrad.

Zbog prirode hrane koja nije samo proizvod u potrošačkom i ekonomskom smislu, već predstavlja i doživljaj destinacije, gastro manifestacije kao ova više su od same prodaje i promocije, izraz su lokalnih, ekonomskih i društvenih ciljeva povezanih s prirodom suvremenog agrokulturnog sustava…

-Vezane su uz očuvanje krajolika, održavanje tradicionalnog načina života zajednice i brigu o kvaliteti hrane, a umrežavanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika ima za cilj i osnažiti obiteljska gospodarstva, povećati njihovu vidljivost, povezati gospodarstvenike na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou i istodobno pomoći u nastavku obiteljske gospodarstvene tradicije- napominju iz TIC-a.

Posjetiteljima je 6. i 7.8. ponuđen bogat program koji se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju razgledavanje izložbe fotografija u Info centru Kuli Buti, radionice za djecu koje će se održati Na Škalinan, predavanja, ekološku akciju čišćenja podmorja u novigradskoj luci, bogatu ponudu raznih izlagača koji će prezentirati svoje domaće proizvode, a koje će posjetitelji moći degustirati i kupiti.

-Ove godine sudjeluje velik broj izlagača s područja cijele Zadarske županije na što smo izuzetno ponosni jer smo dali prostor svima da se međusobno povežu kako bi na temelju dobrih iskustva nastavili suradnju – dodaje Bolanča. Uz Turističku zajednicu područja Novigradsko more koja je organizator jedinstvenog festivala, suorganizatori su također i Natura-Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Općina Novigrad…

-Gotovo svake godine tradicionalno održavamo Festival Nature i kulture, te nastojimo obogatiti program novim i zanimljivim aktivnostima koje se međusobno nadopunjuju. U suradnji s ronilačkim klubom sv. Roko Bibinje organizirali smo akciju čišćenja i prikupljanja otpada iz novigradske luke te smo održali malakološku radionicu za djecu i odrasle „Školjkaši Velebitskog kanala i Novigradskog mora“ na novigradskoj rivi, a voditelji radionice bili su: Đani Iglić i Alen Petani. Danas na programu imamo  edukativnu radionicu Zaronimo u morski svijet koju vode Kristina Krapić i Ana Vlatković. Valorizacija  i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora te područja koja im gravitiraju, uz potporu stanovnika i lokalne zajednice, uz predstavljanje kulturne i tradicijske baštine temeljni su cilj Festivala. Nadamo se da se vidimo i slijedeće godine – ističe Damir Perić, ravnatelj Natura Jadera.

-Festivalom Nature i Kulture želimo domaćim i stranim turistima omogućiti da se upoznaju sa autohtonim proizvodima, ne samo novigradskog kraja već i cijele zadarske županije, cilj i želja nam je ovakivim događanjima poticati daljnji razvoj lokalne proizvodnje i dodatno raditi na zaštiti novigradskog akvatorija- naglašava i zaključuje načelnik Općine Novigrad, Joso Klapan. (PL)

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...