FOTOGALERIJA Feštica petkom uz Kantadure i klapu Donat

Svakoga petka navečer zadarski poluotok živi punim plućima, a kako bi turisti, ali i domaći ljudi, doživjeli pravi, iskonski i autentični dalmatinski duh, Turistička zajednica grada Zadra organizirala je tradicionalne feštice petkom! Tako svakoga petka program počinje u 20:30 sati, a traje do 2 sata ujutro idućeg dana, a ovoga smo se puta imali prilike susresti s Kantadurima i klapom Donat…

Vokalni ansambl Kantaduri osnovan je 2008. godine na inicijativu Katarine Livljanić, a pod vodstvom etnomuzikologa Joška Ćalete, okuplja iskusne (klapske) pjevače koji su u isto vrijeme uspješni umjetnički voditelji, kompozitori, aranžeri i glazbeni producenti na području klapskog pjevanja kao i srodnih tradicijskih glazbenih žanrova. Njihov je cilj predstaviti raznovrsne primjere hrvatske vokalne tradicijske baštine Dinarskog i Jadranskog područja. Uz stalne članove, Kantadurima se pridružio Jure Miloš iz Gruda, vrsni pjevač dinarskih pjevanja (ganga, brojka, putničko) i svirač glazbala dinarskog prostora (gusle, diple, svirale, lijerica), a svoje je znanje stekao učeći od svojih predaka.

Klapa Donat najstarija je zadarska klapa i jedna od najstarijih dalmatinskih klapa uopće. Osnovana je 1972. iako je prije nje 2 godine djelovala kao ansambl Donat. S ponosom nosi Donatovo ime, a grad Zadar promovirala je diljem Europe, Amerike i Australije. Dobitnici su brojnih priznanja za postignute uspjehe na području glazbene kulture, ali i humanitarnog djelovanja. 1980. godine dodijeljena im je Nagrada grada Zadra, 2007. Grb grada Zadra, a 2013. godišnja nagrada Zadarske Županije.

Klapsko pjevanje ima duboke korijene u dalmatinskoj kulturi i predstavlja važan dio identiteta i baštine ove regije te svjedoči o bogatoj povijesti Dalmacije. Tradicionalno višeglasje i bravurozne izvedbe originalnih napjeva uvijek su privlačile turiste, a bez obzira na jezične prepreke, pjesme o ljubavi, moru, domu, pomorcima ili teškom životu težaka bile su neizostavan „začin“ svake zabave. Nema boljeg mjesta za njime od Poluotoka, budući da je oboje – jedno kao nematerijalnu, drugo kao spomeničku baštinu, pod zaštitu stavio UNESCO.

Nastupajući po brojnim restoranima i kafićima na poluotoku, Kantaduri i klapa Donat zajedničkim su snagama zabavili brojne prisutne i omogućili im nezaboravno iskustvo izvevši najpoznatije dalmatinske hitove poput “Maslina je neobrana”, “Oči boje lavande” i mnogih drugih. Upoznavši dalmatinsku tradiciju, zasigurno će sa sobom nositi lijepe uspomene iz Zadra, ali i Dalmacije uopće. Fotogaleriju večerašnje vesele atmosfere na poluotoku možete provjeriti u galeriji ispod teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...