DUKIĆ SPAŠAVA BRAKOVE Grad:”Zbog kriza unutar braka i obitelji, potrebno je permanentno jačati mjere ka suzbijanju uzroka”. Savjetovalištu daju 4.000 eura

Usvoji li oporba ovoga četvrtka proračun, možda spasi i – pokoji brak. Naime, u prijedlogu Programa javnih potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra za 2024. godinu važno mjesto zauzima i stavka “Socijalna i psihosocijalna zaštita obitelji, djece i mladih” i u okviru nje Obiteljsko savjetovalište za koje gradonačelnik Branko Dukić iz ovogodišnjeg proračuna želi izdvojiti 4.000 eura. Svota je to otprilike jednaka pršlogodišnjoj kada je za Savjetovalište koje djeluje u sklopu Caritasa Zadarske nadbiskupije izdvojeno 3.981,68 eura.

Naime, iz Dukićeva prijedloga vidljivo je da želi pojačati davanja za zdravstvo i socijalnu skrb, pa tako u programu potreba za ova dva područja ističe mjere neophodne za pomoć obiteljima, a među njima su i one koje nudi Obiteljsko savjetovalište:

Zbog kriza unutar braka i obitelji, potrebno je permanentno jačati mjere ka suzbijanju i ublažavanju uzroka koji dovode do takovih pojava. Jačanje kapaciteta Obiteljskog savjetovališta jedna je od tih mjera, koje već dvadedesetak godina djeluje pri Caritasu Zadarske nadbiskupije. Brojni su razlozi koji danas slabe ili narušavaju sklad unutar obitelji kao što su: gubitak člana obitelji, narušeni odnosi između bračnih partnera, nasilje i zlostavljanje unutar obitelji, poremećaji u ponašanju kod djece i mladih nastalih uslijed različitih vidova neprihvatljivog ponašanja, nezaposlenost i nedostatak sredstava za život, navodi se prijedlogu ovogodišnjeg Programa javnih potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, uz napomenu da su za korisnike Obiteljskog savjetovališta usluge besplatne.

U okviru ovih aktivnosti, Grad u ovogodišnjem proračunu planira izdvojiti i 46.000 eura pod stavkom Sprječavanje nasilja i zlostavljanja u obitelji, zatim 644.000 eura za Obiteljske potpore i mjere populacione politike, 440.000 eura za Naknade za opremu novorođenčadi, 175.000 eura za Podmirivanje dijela troškova boravka djece u vrtićima te ostale aktivnosti s područja zdravstvene i socijalne skrbi.

No, živi bili pa vidjeli hoće li išta od ovoga zaživjeti ili će se i Obiteljsko savjetovalište i bračni parovi u krizi snalaziti i bez ovogodišnjih sredstava iz gradskog proračuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...