Državni inspektorat zabranio izgradnju male hidroelektrane na Uni

Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, “Una-mlin”, na k.č.1287/6, k.o. Neteka u području ekološke mreže Natura 2000. – “HR 2001069 Kanjon Une”, a koji se rade bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže, izvijestili su iz Državnog inspektorata, prenosi Index.hr.

“U provođenju ispitnog postupka inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je sukladno članku 13. Zakona o zaštiti prirode, od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije kao stručno-analitičkog tijela za poslove zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, zatražila mišljenje kako bi se utvrdilo jesu li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, “Una mlin”, narušene značajke ciljnog stanišnog tipa odnosno jesu li oštećena staništa populacije zavičajne vrste te je li prouzročena štetna posljedica za prirodu”, dodaju u priopćenju.

“Nastavno na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvješće u kojem se navodi da je provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu, a u kojem se navodi i da se ne može isključiti i daljnji negativan utjecaj provedbe zahvata kako na ciljeve očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u cijelosti”, zaključuje Inspektorat u priopćenju.

Podsjetimo, mještani, aktivisti, predstavnici različitih udruga civilnog društva i turisti danima su mirno prosvjedovali protiv izgradnje male hidroelektrane.

Zelena akcija, Greenpeace u Hrvatskoj i WWF Adria traže obustavu radova HE-a na Uni

Zelena akcija, Greenpeace u Hrvatskoj i WWF Adria su zatražili obustavu radova izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Uni te podržali prosvjede u kojima mještani i lokalne udruge traže odgovor zašto nadležne inspekcije nisu zaustavile radove.

“Zelena akcija je 15. srpnja podnijela pisanu prijavu Državnom inspektoratu zbog početka radova izgradnje hidroelektrane u neposrednoj blizinu vrela Une.

U međuvremenu smo otkrili brojne nepravilnosti vezane za izmjene i dopune lokacijske dozvole za koju prije podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode”, rekla je Hini Jasna Šumanovac iz Zelene akcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...