ČETVRTAK NA PETAK Vatrogasci se u Dalmaciji i dalje bore s požarima. Situacija bolja. U pomoć stiže još vatrogasaca i vozila…

Veliki požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji, onaj u Tučepima i u Vrsinama kod Trogira, još nisu ugašeni. U Tučepima 306 vatrogasaca sa 77 vozila pokušavaju od utorka navečer suzbiti vatrenu stihiju na otvorenom prostoru koja je nošena vjetrom zahvatila i Park prirode Biokovo te došla do Podgore u kojoj su sinoć stanovnike prebacili iz njihovih kuća u školu. Na oba je područja izgorjelo više od 800 hektara makije, niskog raslinja i borove šume, izvještava nešto prije pola noći s četvrtka na petak N1.

 

POŽAR SKRADIN-IĆEVO
Požar koji je izbio 30.7.2024. na području Skradina i dalje je aktivan, a dosadašnja opožarena površina je preko 1000 ha. Trenutno gori dio iznad Roškog Slapa, a vatrogascima pomažu 2 Canadaira i 1 Airtractor. Na terenu je 159 vatrogasaca te izvanredne dislokacije s područja Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije…

“Tijekom cijelog ga dana pokušavamo staviti pod nadzor i ne uspijevamo. Udari vjetra su dosta jaki i u ovom trenutku vatrogasci djeluju na potezu od Rupa prema Plastovu, gdje su neprohodna brda”, rekao je za Novu TV Županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić o požaru u zaleđu Skradina.

“Na tom dijelu nema obiteljskih kuća. Ondje doslovno treba planinarska oprema. Ondje smo negdje 2010. imali požar, a sada je to nova vegetacija. Tada smo ga uspjeli zaustaviti i nadamo se da ćemo to napraviti preko noći. Par kilometara iza je mjesto Dubravice, gdje ćemo možda imati velikih problema”, dodao je Dukić.

Tijekom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac.

“Od udara grane u oko je lakše ozlijeđen. Međutim, jedno vatrogasno vozilo nam se prevrnulo. Posada je, na svu sreću, ostala neozlijeđena i vozilo se izvlači iz jarka”, rekao je Darko Dukić.

Bura je još uvijek jaka, a očekuje se da će tako ostati i tijekom noći.

POŽAR TUČEPI
Požar koji je izbio 30.7.2024. aktivan je u sjevernom dijelu, trenutno ga gase 306 vatrogasaca sa 77 vozila i 2 PP zrakoplova Canadaira CL-415. Na požarištu su i izvanredne dislokacije iz Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije. Izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba tijekom dana bit će otpuštena. Opožarena površina je procijenjena na više od 400 ha od čega se jedan dio nalazi unutar Parka prirode Biokovo.

POŽAR VRSINE
Požar od 30.7.2024. i dalje je aktivan na sjeveroistočnom i sjeverozapadnom dijelu, intenzivno izdimljava i gase ga, uz 149 vatrogasaca s 39 vozila i 2 PP zrakoplova Airtractora. Gori trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutnoj površini od oko 500 ha. Na požarištu su i izvanredne dislokacije iz Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije…

 

RANIJE DANAS: 

16:15
Vatrogasci i zračne snage i dalje aktivno djeluju na požarima kod Tučepa i Vrsina u Splitsko-dalmatinskoj županija te kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji. Na području Tučepa zbog jakog vjetra dolazi do aktiviranja na dijelovima požarišta. Snage na terenu su uključene u gašenje.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na ispomoć u Splitsko-dalmatinsku županiju su upućene izvanredne dislokacija iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ukupno 48 vatogasaca će biti stacionirano u Vatrogasnom centru u Vučevici, odakle će prema potrebi biti raspoređeni na požarišta.

9:15
Iza vatrogasaca raspoređenih na požarišta na području Dalmacije još je jedna teška noć. Uz velike požare na području Skradin – Ićevo i Tučepi, jučer su izbili i novi požari. Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7:00 sati 31. srpnja do 7:00 sati 1. kolovoza 2024. godine na području RH zabilježene su 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija sa ukupno 755 vatrogasaca sa 257 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).

Šibensko – kninska županija
Tijekom dana 31. srpnja na intervenciji gašenja požara na području Skradin – Ićevo sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca sa 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin,  izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Županije. Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske sa 42 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila, a otpuštene su tijekom jutra snage izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Požar je aktivan, a tijekom noći je nastavljeno aktivno gašenje i sanacija požarišta. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha.

Uz ovaj požar, izbila su i još 2 veća požara na području Šibensko-kninske županije. Požar na otvorenom prostoru na području Danilo Kraljice za koji je dojava zaprimljena u 12:15 sati, zahvatio je površinu od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 38 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila IZ VZŠKŽ.  Požar je ugašen u 18:51 sati.

U 12:59 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 54 vatrogasca sa 18 vatrogasnih vozila iz VZŠKŽ. U gašenju sa dva bacanja sudjelovao je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 20:19 sati, a dežurstvo i sanacija tijekom noći.

Zadarska županija
Dana 31. srpnja u 15:28 sati  ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požar je lokaliziran 1. kolovoza u 5:00 sai. Opožareno je 240 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
– Još tijekom dana smo zaustavili širenje požara prema naselju Radašinovci. Ostala je aktivna sjeverna strana na teško pristupačnom terenu, a tu od jutros djeluje jedan Air Tractor. Na terenu je jučer bilo angažirano 49 vatrogasaca sa 19 vozila iz 11 postrojbi s područja VZŽ Zadarske,  jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva protupožarana zrakoplova Air Tractor – rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić i istaknuo da će vatrogasci nastaviti sa sanacijom požarišta.

Splitsko -dalmatinska županija
Tijekom dana 31. srpnja u gašenju požara na području Tučepa sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci sa područja Županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.
Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.

Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okruk, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarani zrakoplov Air Tractor. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.

– Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom –  rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao da su u pripravnost stavljene vatrogasne snaga iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije, javlja N1.

U pomoć vatrogascima u Splitsko-dalmatinskoj županiji krenulo je 15 vatrogasaca sa sedam vozila iz Bjelovarsko-bilogorske županije, po zapovijedi glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika, vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, 1. kolovoza u 18 sati upućena je na izvanrednu dislokaciju u Splitsko-dalmatinsku županiju.

“Na ispomoć svojim kolegama uputili smo se s ukupno 15 vatrogasaca i sedam vozila iz vatrogasnih zajednica Bjelovara, Daruvara, Garešnice, Čazme, Grubišnog Polja, Štefanja i Šandrovca”, izvijestio je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger. I vatrogasci iz Varaždinske županije upućeni su na ispomoć u Dalmaciju, a požar će pomoći gasiti 14 vatrogasaca i jedna vatrogaskinja s tri vozila, izvijestili su u četvrtak popodne iz te županije, među snagama koje su, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, upućene na ispomoć u gašenju požara u Dalmaciji je 14 vatrogasaca i to iz Ivanca, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Tu je i DVD Leskovec, Kneginec Gornji, Varaždinbreg te Lužan Biškupečki.

Vatrogasci iz Varaždinske županije stižu s tri vozila – šumskim DVD-a Ivanec, autocisternom DVD-a Novi Marof, kombijem DVD-a iz Kneginca Gornjeg. Vatrogasci i tehnika bit će stacionirani u Vatrogasnom centru u Vučevici odakle će po potrebi biti raspoređivani na požarišta, stoji u priopćenju HVZ i vatrogasnih zajednica.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...