Boksačica koju optužuju da je muškarac: “Ovo je pobjeda za sve žene!”

Alžirska boksačica Imane Khelif osigurala je medalju u konkurenciji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu. Boksačica koju optužuju da je muškarac na Igrama je postavljena za petu nositeljicu, a njena suparnica u polufinalu bit će Janjaem Suwannapheng, predstavnica Tajlanda i osma nositeljica turnira. Khelif je imala poruku za svijet nakon svog uspjeha.

Ona je i prije Igara postala jedna od glavnih tema unatoč tome što joj ovo nije prvo iskustvo na olimpijskim turnirima. Bila je sudionica boksačkog turnira i na Igrama u Tokiju. Ipak, Alžirka je prošle godine diskvalificirana sa SP-a u New Delhiju nakon provedenog DNA testa. Međunarodna boksačka federacija (IBA) odluku je obrazložila činjenicom da Khelif ima XY, odnosno muške kromosome.

Međunarodni olimpijski odbor, koji je isključio IBA-u iz organizacije boksačkog turnira, odobrio je Khelif i tajvanskoj boksačici Lin Yu-Ting, koja također ima XY kromosome, nastup u ženskoj konkurenciji.

Tijekom čitavog olimpijskog boksačkog turnira priča se o tome je li u redu da Khelif sudjeluje na ženskom turniru. O tome se pisalo do te mjere da se navodilo da su neki tvrdili kako je ona zapravo muškarac i kako se može očekivati da u ringu ubije svoju žensku suparnicu.

Iako je pod stalnim kritikama, Khelif nije nepobjediva. U amaterskoj karijeri prije Igara imala je omjer 37-9, a i sama činjenica da je bila peta nositeljica ovog turnira jasno ukazuje na to da nikoga ne bi previše iznenadilo da je nema u polufinalu. No, ona je stigla do posljednje četiri i sad je uputila poruku svima koji o njoj govore, piše index.hr.

– Godinama boksam pod okriljem IBA-e, koja mi je nanijela nepravdu. Ali, Alah je na mojoj strani. Jako sam ponosna na to što sam osvojila medalju za svoju zemlju ovdje u Parizu. Naporno sam za to radila. Željela bih zahvaliti svima koji mi daju podršku. Ovo je pobjeda za sve žene, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...