BIOGRAD NA MORU Besplatan prijevoz starijih osoba…

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru, u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru, i Općinama Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, provodi program: ,,Pozovi i GDCK BNM te vozi II” odobren od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH.

Trajanje projekta je 24 mjeseci (siječanj 2023. – prosinac 2024.). Sredstva su – piše portal Gradonačelnik.hr– osigurana iz fonda Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH, Skrb za socijalno osjetljive skupine, Udruge u socijalnoj skrbi u iznosu od 15.180 eura, kao i sufinanciranjem Grada Biograda na Moru i Općina Pakoštane i Sveti Filip i Jakov u godišnjem iznosu visine 3.981,68 eura.

Rezultati koji se postižu provedbom programa okrenuti su općem cilju: ublažavanje socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice, te specifičnom cilju: osiguravanje usluge prijevoza za starije osobe (kojima navedene usluge nisu ili su teško dostupne) radi poboljšanja kvalitete njihova života i što dužeg ostanka u vlastitom domu. Dodatni učinci programa su: jačanje i osamostaljivanje starijih osoba, poticanje na volontiranje i međugeneracijsku solidarnost. Program se provodi na području djelovanja GDCK Biograd na Moru, odnosno, na području Grada Biograda na Moru i općina Sv. Filipa i Jakova i Pakoštana.

-Korisnice i korisnici uslugu prijevoza mogu koristiti od ponedjeljka do petka uz obaveznu prethodnu najavu na broj 099 524 9144.

Korisnice i korisnici mogu koristiti uslugu besplatnog prijevoza osoba starije životne dobi na željene lokacije zbog zadovoljavanja potrebe za posjetom liječniku u ordinacijama, pošti, banci, no i za druge potrebe, poput odlaska u trgovinu, po lijekove, za posjet članova obitelji, rodbine, prijatelja, a  programom se potiče mobilnost i neovisnost starijih osoba o članovima obitelji i/ili susjedima. Na taj način članovi obitelji lakše mogu uskladiti obiteljske i poslovne obveze, a njihovi stariji imaju priliku umanjiti osjećaj usamljenosti i nemogućnosti ispunjavanja vlastitih potreba.

Također, programom se potiče deinstitucionalizacija jer se povećavanjem samostalnosti starijih osoba smanjuje potreba za odlaskom u institucije poput staračkih domova. Tijekom provedbe programa međusobno će komunicirati voditeljica programa, vozač, volonter i pripadnici ciljane skupine kako bi dogovorili odgovarajući termin prijevoza.

 

0

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...