65. SALJSKE UŽANCE Svečano zatvaranje fešte uz utrke tovara i tovareću mužiku

Proteklog su vikenda Sali bili centar dobre zabave, pjesme, plesa, i druženja, a sinoćnjom su feštom zatvorene čak 65. po redu Saljske užance. Najstarija je to fešta  bez sveca ovog tipa u Dalmaciji. Ideja za takvu vrstu fešte rodila se davne 1958. godine u glavama male skupine mladića iz mjesta, a ni sami nisu znali u što će ona prerasti. Svom srećom, mi smo danas tomu i svjedoci.

Saljske užance uvijek se održavaju vikend prije Velike Gospe i traju tri dana. Ovoga petka bila je organizirana Ribarska noć kada su posjetitelji imali prilike kušati tradicionalna ribarska jela poput brudeta, srdela na ražnju i sličnih. Kuhao se i birao najbolji brudet, a navečer je sve začinio nastup klape Kontrada i glazbenika „A strane“ Eni Jurišić, Vjekoslava Ključarića, Sabrine Hebiri i Daniela Juriševića.

U subotu smo imali Saljsku Noć kada se sve brodice iz porta okite s feralima, a potom takve, uz bakljadu, odlaze u susjednu uvalu, dok ih pritom uvodi tovareća mužika i sudionici u narodnim nošnjama. Navečer je naravno bila fešta u mjestu, a dobru je zabavu osigurao koncert Psihomodo popa.

Nedjelja je, kao i uvijek, zadnji dan manifestacije. Ujutro je budnica od tovareće mužike u sedam sati, a popodne je zatvaranje kad su tradicionalne trke tovarov, tovareća mužika, nošnja, kolo, ples i naravno, mnoštvo dobre zabave.

-Cijelo je mjesto uključeno u ovu feštu i bez toga ona ne bi ni bila ovo što danas je. Uz naravno domaće, posjećuju nas i turisti koji već dobro znaju za Saljske užance, pa zato i unaprijed rezerviraju vikende, mnogi čak i preko zime, za vrijeme trajanja naše manifestacije. – istaknula je Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice općine Sali.

Uoči početka utrke tovara nakon izvedbe tovareće mužike, sudac Nikola Raljević rekao je nekoliko riječi dobrodošlice. Tovari koji su sudjelovali u utrci društveno su vlasništvo, neki su saljski, a neki vlasništvo PP Telašćica. Tovare je također moguće i iznajmiti.

Tovari su pitomi životinje, ali su i tvrdoglave te se ne daju lako jahati. 9 se tovara sinoć natjecalo: Franka, Šime, Zara, Šimica, Rojak, Mande, Marisol, Luce i Belina.

Dašak vesele atmosfere zadnjeg dana Saljskih užanaca možete pogledati u galeriji ispod teksta…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...