13. KOLOVOZ Međunarodni dan ljevaka!

Svake godine 13. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan ljevaka, koji je posvećen priznavanju i proslavi jedinstvenih osobina i raznolikosti ljudi koji svakodnevno koriste lijevu ruku. Ovaj dan je prvi put obilježen 1976. godine, a dan je ustanovio Međunarodni klub ljevaka iz Velike Britanije, s ciljem podizanja svijesti o izazovima s kojima se ljevaci suočavaju u svijetu dizajniranom pretežno za dešnjake.

Ljevaci čine oko 10% svjetske populacije, a povijest ih pamti po mnogim poznatim imenima, poput Leonarda da Vincija, Marie Curie, Billa Gatesa, Pabla Picassa, Kurta Cobaina, Angeline Jolie i mnogih drugih. Zanimljivo je da ljevaci često pokazuju veći umjetnički talent, kao što je slučaj s Leonardom da Vincijem i Pablom Picassom. Također, istraživanja su pokazala da su ljevaci skloni bržem oporavku nakon moždanog udara zbog veće neuroplastičnosti mozga. Ljevorukost je djelomično nasljedna, pa ako su oba roditelja ljevaci, veće su šanse da će i dijete biti ljevoruko.

U sportu, ljevaci često imaju prednost u disciplinama poput boksa, tenisa i bejzbola jer su njihovi potezi neuobičajeni za dešnjake. Pored toga, ljevaci se ističu i većom kreativnošću u rješavanju problema, što ih čini inovativnijima u mnogim područjima.

Međunarodni dan ljevaka je prilika da slavimo ne samo ljevake, već i da se podsjetimo na važnost prilagodbe društva kako bi svi, bez obzira na svoju dominantnu ruku, mogli ravnopravno sudjelovati u svakodnevnom životu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...