ZVJEZDANI ZIDOVI Otvorena izložba Mirne Oštarić Kerr u Kapetanovoj kuli

Sinoć, 1. srpnja, u Kapetanovoj kuli je otvorena izložba pod nazivom “Zvjezdani zidovi” zadarske osebujne autorice, slikarice, grafičarke i profesorice grafičkih tehnika i tehnologije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, Mirne Oštarić Kerr. Ovo je njezina treća samostalna izložba, na kojoj je izloženo 9 radova nastalih u zadnjih mjesec dana.

Povodom njezina otvorenja, sve prisutne pozdravio je u ime Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Dragan Jelavić, predsjednik navedenog društva ogranka Zadar, slikar i profesor likovne kulture u Osnovnoj školi Benkovac.

Dragan Jelavić

 

Potom nas je s nekoliko riječi u samu izložbu uvela i kustosica Koraljka Alavanja, koja se prvi put susrela s Mirninim radovima u okviru izložbe nastavnika Škole primijenjenih umjetnosti u kojoj ona radi, a isto tako i na skupnim izložbama HDLU-a koje ono redovite priređuje te nakon toga i započinje njihova suradnja.

Koraljka Alavanja

 

Ono što se provlači kroz sve Mirnine radove, bilo da se radi o umjetničkom obrtu, crtežu ili slikarstvu, je jedna nit mira, harmonije i balansa po čemu je njezin rukopis i prepoznatljiv. Večerašnja izložba je posebna upravo po tome što je to jedan hommage Kapetanovoj kuli u kojoj se sama izložba i odvija, a to je, kako Mirna sama kaže, njezin osobni odnos s ovom kulom, kojeg je ovaj put ona izrazila na taktilan način i kroz crtež. Za Mirnu Kula ima posebno značenje i predstavlja osobni simbol njezinog života u Zadru.

Mirna Oštarić Kerr

 

Radovi prikazuju zvjezdane konstelacije koje nastaju u spoju tehnike frotaža, crteža olovkom i akrila na platnu te su akcentirane srebrnim točkama. Koristila je površinu zida Kule kao polaznicu, tj. matricu tako što je grafitom prelazila preko pukotina i neravnina, ili kako Koraljka kaže, “ožiljaka putovanja kroz vrijeme”.

Međutim, tu tek počinje njezin umjetnički izričaj prikazan na ovim slikama, a to je samo istraživanje tih struktura zidova, tj. otisaka koje je ona dobila i tu kreće jedno putovanje koje završava u zvijezdama, bilo da su to ove nebeske zvijezde i konstelacije koje Mirna pronalazi ili nama neizbježna asocijacija na more budući da živimo uz njega, kao što je i njoj kao Pažanki također bila. Možemo tako na površini samih radova prepoznati titranje mora i odbljeske Sunca.

Večeras je za nas Mirna prosula zvijezde i po podu, koje se inače mogu vidjeti na noćnom nebu s Kapetanove kule te nas pozvala da među njima zaplešemo.

Izložba ostaje otvorena sve do 15. srpnja 2024, a ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...