ZADRANI SU IMALI PRVU TISKARU U DALMACIJI Tiskani su obrasci i knjige na talijanskom i hrvatskom Tiskarstvo razvila obitelj Battara

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili

S mnogim događanjima kroz povijest Zadar je ispred drugih. U nekima čak prvi u svijetu, u mnogima na širem okružju, u najviše njih na području Dalmacije. Evo jednog takvog.
U trećoj knjizi izvrsne trilogije R. Meštrovića “Zadar od sumraka do mraka”, a otkrićem Šime Peričića, stoji kako je Zadar već 1797. imao prvu tiskaru i ona je bila prva u Dalmaciji. – Potreba novog vremena dovela je u Zadar iz Mletaka tiskara Domenica Fracesu već u lipnju 1797. godine; on je ovdje imao malu tiskaru u kojoj je od početka tiskao razne obrasce i knjige na talijanskom i hrvatskom jeziku” -.
Iz te tiskare razvila se znamenita tiskara obitelji Battara, s čim je krenuo Antonio Luigi Battara koji je 1803. otkupio Fracesijevu tiskaru, nakon čega je u Zadru došlo do erupcije tiskarstva. A.L. Battara je pokretač vrlo plodne povijesti zadarskog tiskarstva, kojeg su posebice unaprijedili njegovi nećaci (sinovi sestre Marine) Pietro (1804.-1873.) i Francesco Napoleone (1809.-1873.) Battare su se osjećali Hrvatima i tiskali su 1844. “Zoru Dalmatinsku”, prvi književni časopis na hrvatskom jeziku u Dalmaciji te Hektorovića, Kačića i dr. Unapređenje tiskarstva povuklo je i napredak drugih djelatnosti.
Za neizmjerne zasluge Battare u Zadru imaju svoju ulicu, a lijepo bi bilo kad bi je, bar u njegovu Sukošanu, dobio i Šime Tome Peričić, povjesničar, arhivist, publicist, znanstveni savjetnik, erudit, koji je Zadar silno zadužio, a koji je ovaj svijet napustio 2019.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...