VRUĆINA BEZ PREDAHA Danas i sutra preko 35, u utorak i – topla ‘fenska’ bura! Hlad, tuš, suncobran, šugaman, cvike, šlape i- plaža…

Dobro jutro! Vruće jutro…

U nedjelju se nastavlja subota kada je u pitanju vremenska prognoza.

Dakle, čeka nas u cijeloj zemlji većinom sunčano, često i oko 35 °C, iako popodne na sjeveru i zapadu može biti nestabilno, uz moguće nevrijeme kao najava početka novog tjedna kada se ponegdje priprema jaka i olujna bura, na kopnu svježija temperatura.

Danas na istoku Hrvatske pretežno sunčano, potkraj dana i u noći, uz jak razvoj oblaka, uglavnom u zapadnoj Slavoniji mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom, vjetar slab do umjeren jugoistočni, uz nestabilnosti naglo će okrenuti na sjeverni i pojačati. Ujutro još svježe, danju vruće, ponegdje i vrlo vruće, prognozira meteorologinja DHMZ-a Dunja Plačko-Vršnak za HRT, prenosi N1.

I u središnjoj Hrvatskoj veći dio dana prevladavat će sunčano i vruće, do 34 °Celzija. Kasno poslijepodne i osobito navečer, uz jači razvoj oblaka, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, uz pljuskove naglo će zapuhati jak, na udare i olujan sjeverni vjetar.

Prema večeri pljuskovi, mjestimice izraženiji, mogući su i u Gorskoj Hrvatskoj, ponajprije u Gorskom kotaru, no veći dio dana prevladavat će sunčano, ujutro istina svježije, ali danju-  izrazita vrućina. Na sjevernom Jadranu sunčano i vruće, puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a onda – svi su izgledi- u noći će zapuhati jaka, podno Velebita na udare- olujna bura…

A Zadar? Većinom sunčano čeka nas i na srednjem Jadranu i – u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će vrućina danju biti najizraženija. Uz more će puhati slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar pa bi se vrućina trebala lakše podnositi ili se osvježenje može potražiti u moru, čija je temperatura -taman,  između 25 i 27 °Celzija.

Sunčano i na jugu Hrvatske, uz slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, more mirno ili malo valovito, jutro toplo; najviša temperatura od 31 do 34 Celzijevih stupnjeva, u zaobalju malo viša.

Ponovimo ukratko:

Prvu polovinu tjedna na kopnu obilježit će pretežno sunčano i manje vruće vrijeme, a jutra će postupno biti malo svježija.

Na Jadranu sunčano, ali vjetrovito, osobito do utorka, kada će puhati umjerena do jaka, na udare i olujna bura.

Ponedjeljak i utorak u Dalmaciji donose vedro i prilično vjetrovito vrijeme, ujutro i navečer će puhati bura, a bura će biti najjača u noći na utorak i u utorak rano ujutro kada će olujnih udara biti podno Velebita, Mosora i Biokova. Vjetar će danju slabiti i popodne na moru okretati na tramontanu koja će najjača biti u kasnim popodnevnim satima prema jugu Jadrana gdje se očekuje s vrlo jakim udarima.

No, sjeverni vjetar ne znači i zahlađenje kako pomislimo odmah. Posebno je važno naglasiti da će nadolazeća bura – napominje i upozorava Dalmacija Danas– imati fenski učinak što znači da će jako isušivati zrak i – donijeti zatopljenje, a suša, vrućina i vjetar usred ljeta nikako nisu dobra kombinacija.

Dakle, preporuka ostaje ista- hladovina, voda, tuš, suncobran, cvike, šugaman, šlape i- plaža…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...