VLADIMIR MENČIK- HK ZADAR: ‘Zadar open je jedinstven turnir po mnogo čemu!’

Prvi čovjek i trener HK Zadar, osvrnuo se na sjajno organiziran hrvački turnir kojemu je njegov klub bio domaćin minuli tjedan…

‘Po dvanaesti put za redom održan je hrvački turnir za djevojčice dječake, kadetkinje i kadete u hrvanju klasičnim (grčko-rimskim) i slobodnim načinom borbe. Zadar open je jedinstven turnir po mnogo čemu a jedinstvenost se razvijala od samog početka u smislu brendiranja imena Hrvački klub Zadar i ostalih obilježja kluba kao što su boje kluba pa sve do razvijanja olimpijskog duha i uvođenja antičkih elemenata u sam turnir kao i u sustav nagrađivanja pobjednika.

Poznato nam je kako su pobjednike na Antičkim Olimpijskim igrama nagrađivali vijencem od grančica divlje masline koju smo uveli već od II. Zadar open turnira 2012. godine, a kako bi smo ipak naše hrvače nagradili i medaljama, medalje su izarađene od keramike sa reljefom hrvača u stavu, nagrade za najuspješniju ekipu dobiva prvih šest ekipa na turniru a nagrade su reljefne statue hrvača s elementima najpoznatijih zadarskih građevina po kojima je grad Zadar i prepoznatljiv: crkvom sv. Stošije i crkvom sv. Donata.

U samom početku od 2011. do 2015. godine turnir se neko vrijeme održavao na platou City Galerije da bi se 2016. godine finalni i zabavni program po prvi put održao na poljani Ivana Pavla II (zadarski Forum). Turnir nije održan zbog pandemije korone 2021. godine dok je 2022. zbog preporuka nacionalnog stožera i 2023. godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta finale i zabavni program održano u sportskoj dvorani OŠ Zadarski otoci. Na svakom našem turniru pomicali smo granice u organizaciji a ove godine imali smo dvije nove lokacije za organizaciju što je samo po sebi stvorilo veliki izazov. Prvi dio turnira – kvalifikacijske i eliminacijske borbe odžane su u sportskoj dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, prednosti ove predivne dvorane nebrojene su za organizaciju ovakvog sportskog događaja.

Finalni i zabavni program održan je na trgu Petra Zoranića a osim svega navedenog do sada ove godine uvedeno je i paljenje Olimpijskog plamena na samom početku natjecanja. Povodom Olimpisjke godine i samim tim što je hrvanje jedan od prvih Olimpijskih sportova ove godine odlučili smo sve prisutne educirati o važnosti Olimpijskih igara za svakog sportaša o značenju Olimpjskog plamena kao i o tome da postoje ljetne i zimske OI. Vidljiv je napredak i razvoj cijelog projekta oko Međunarodnog turnira ZADAR OPEN. Ove godine na turniru se okupilo 222 natjecateljice i natjecatelja iz 23 hrvačka kluba, od toga 16 klubova došli su iz Hrvatske: Bistra, Čazma, Gospić, Herkul, Hrvatski dragovoljac, Istarski borac,Klinča sela, Lika, Ludbreg, Petrinja, Sesvete, Split, Šibenik, Trešnjevka, Vindija i Zadar. Hrvački klubovi iz inozemstva: iz Poljske (AGROS ŽARI), Bosna i Hercegovina (BOSNA), Mađarske (Del Zselic) i (Pushpokladny), Njemačka (KFC Lleipzig), Češka (Olymp Prague), Austrija (Ringsport viva Neufeld)…

Na ovom turniru nastupilo je 47 djevojčica, što je najviše do sada a hrvački klub Zadar imao je 37 svojih predstavnika.

Ukupni poredak nakon turnira bio je pak:

1.     Hrvački klub Zadar

2.     Del zselich (HUN)

3.     Hrvački klub Šibenik

4.     Hrvački klub Ludbreg

5.     Hrvački klub Pushpokladny

6.     Hrvački klub Petrinja

Ovaj hrvački turnir otvorila je predsjednica športske zajednice Snježana Jurinić koja je ispred Grada Zadra kao zamjenica gradonačelnika održala govor i zaželjela sreću i borbenost našim hrvačicama i hrvačima. S nekoliko riječi natjecateljima se obratila i direktorica Turističke zajednice Iva Bencun kao i predstavnica Zadarske županije Magdalena Dilber a iznenađenje na turniru bio je i trener Hrvatske hrvačke reprezntacije i Hrvatski Olimpijac sa OI 2012. U Londonu Neven Žugaj’.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...