VELIKA IZLOŽBA ŽIVIH PAUKA I ŠKORPIONA, U Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja bilo je “otrovno” zanimljivo!

Danas, u petak 5. srpnja u 11 sati, u sklopu velike izložbe živih pauka i škorpiona, organizirano je stručno vodstvo za predstavnike medija. Nismo propustili priliku da uronimo u čudesni svijet paučnjaka u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja!

Naše vodstvo otvoreno je uvodnom riječju koju je dala voditeljica Prirodoslovnog odjela, Snježana Vujčić-Karlo:

Konferenciju smo sazvali povodom toga što vam želimo predstaviti izložbu živih pauka i škorpiona, koja je jedna privatna izložba, prirodoslovna, koju smo mi ugostili preko tri ljetna mjeseca u našem odjelu. Zašto smo ju ugostili? Zato što smo mislili da između izložbe mahovine i između izložbe kralježnjaci Jadrana, vrijeme promjena, koja će biti u 12 mjesecu, zgodno je imati nešto živo jer ipak smo mi Prirodoslovni odjel koji se bavi živim životinjama, a evo pauci i škorpionu nisu često prikazivani, zaključila je Vujčić-Karlo.

Nakon uvodne riječi, obratio nam se vlasnik ove privatne zbirke, gospodin Saša Čotar:

S paucima i škorpionima se bavim već skoro 25 godina. Prošlih 8 godina, profesionalno sa izložbama poput ove. Na ovoj izložbi ima 53 različitih vrsta živih paučnjaka; 43 vrste pauka i 10 vrsta škropiona. Može se vidjeti i najveće pauke na svijetu, primjerice divovskog pticožderca. Ima i i divovskih škorpiona iz Azije i Afrike i onih najotrovnijih, uključujući indijskog crvenog škorpiona. Može se vidjeti i crne udovice, a ljudi su nerijetko iznanađeni koliko su zaista male. Iz Hrvatske će biti jedna vrsta crne udovice, nije još na izložbi, ali doći će za par dana, kazao je Čotar.

Prije negoli smo krenuli u razgledavanje najzanimljivijih primjeraka paučnjaka, obratila nam se još  Lucija Sekula, pedagoginja Narodnog muzeja Zadar rekavši:

Sve što je gospodin Saša rekao, pripremamo kao dio našeg edukativnog programa koji je trenutno u pripremi za sljedeću školsku i pedagošku godinu. On će naravno biti poslan kao stalni edukativni program svim školama i dječjim vrtićima na području Zadra i Zadarske županije. Uključivat će stručno vodstvo na kojem će sve grupe, školske i vrtićke, saznati neke zanimljive stvari o paucima i škorpionima. Nadamo se da se neće prestrašiti ili da će im to umanjiti taj strah, kazala je Sekula.

Više o izložbi

Velika izložba živih paukova i škorpiona, podrijetlom iz privatne zbirke Saše Čotara iz Slovenije, otvorila je svoja vrata 30. svibnja 2024. godine u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar. Ova izložba će biti otvorena za posjetitelje sve do 15. rujna 2024. godine.

Na izložbi je dakle predstavljeno više od 50 različitih vrsta paučnjaka iz cijelog svijeta, od Amerike, Afrike, Europe do Azije. Nije nedostajalo tarantula, škorpiona, ni crnih udovica. Izložene su zemljopisno i boja raznolike vrste mnogih tarantula, uključujući najveće vrste pauka na svijetu i mnoge ugrožene vrste pauka. Izložene su i iznimno zanimljive patuljaste vrste tarantula te razne vrste zloglasnih crnih udovica iz različitih dijelova svijeta.

Paukove prate i škorpioni, pa tako ne nedostaje ni najveće, a ne najotrovnije, jer je moguće vidjeti šest najotrovnijih vrsta na svijetu, među kojima je i najopasniji indijski crveni škorpion.

Posjetitelji se mogu upoznati s općim karakteristikama ovih životinja putem edukativnih plakata, a svaki terarij opremljen je i podacima o specifičnim karakteristikama svake vrste, stoga iz organizacije pozivaju da ne propustite priliku da se upoznate s ovim nevjerojatnim svijetom!

LOKACIJA:

ZADAR, Ul. Andrije Medulića 2 – Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar

RADNO VRIJEME IZLOŽBE: 

30.5.2024 – 15.9.2024

Svakog dana od 10-20h

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...