VATROGASCI SE I DALJE BORE S POŽARIMA U Skradinu ‘progutano’ 500 hektara šume i raslinja, u Smokoviću vatra uglavnom pod nadzorom gasitelja

U tijeku je gašenje požara kod Skradina (Šibensko-kninska županija) te na području Smoković (Zadarska županija)

30. srpnja
19:00
Šibensko-kninska županija

Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je jutros izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 ha niskog raslinja i borove šume. Najteža situacija je na potezu Rupe – Plastovo, a postoji mogućnost da se požar proširi u pravcu  Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren. Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. Zbog ogromne zadimljenosti, u određenim trenucima zračne snage nisu mogle djelovati. Iako područje nije bilo crta razdvajanja u Domovinskom ratu, čule su se eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, a pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava.

– Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, a došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica, a posada je dobro. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće –  rekao je zapovjednik Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.

Dukić je pohvalio koordinaciju s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, Državnim vatrogasnim operativnim centrom te svim drugim službama koje su angažirane na gašenju požara.

Zadarska županija
Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.
– Požar je velikim dijelom stavljen pod nadzor. Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor – rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika,  u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije…

 

RANIJE DANAS:

16.45
Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog situacije na požarištima kod Skradina i Smokovića, u pripravnost su stavljene i vatrogasne snage Ličko-senjske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

Na požaru kod Smokovića na terenu su 42 vatrogasca sa 19 vozila, 2 Canadaira (u dolasku je i treći) te 4 Air Tractora.

16:00
Zadarska županija

U 14:09 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira.

Šibensko-kninska županija

Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirane, osim domicilnih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.

Šibensko-kninska županija
12:30
Situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište trenutno su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor, sada na požarištu je 82 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila te 3 AT i 4 CL, od kojih su 2 CL otišla po gorivo. Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

“Stanje je teško. Fokusirani smo na obranu kuća i sprječavanju vatre da prijeđe cestu.”, kazao je Goran Kević, zapovjednik Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik.

11:00
Dana 30. srpnja u 08:46 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru  otvorenog prostora na području Skradina, u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciju gašenja požara angažirana su 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 kao i vatrogasne postrojbe sa ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik te DVD-a: Dubravice, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin te Županijski vatrogasni zapovjednik. Požar se aktivno gasi, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...