VAPILI SMO: ‘KAD ĆE’, SAD VIČEMO: ‘BIŽI ĆA!’ Kiša u subotu probudila Zadar, toplinski val jenjava, evo prognoze za sedam dana…

Eto nam je, nije da se nije najavljivala, ali ipak. Kiša…

I tako, zazivali smo malo oborina, beštimali na sušu i sunčevu toplinu, vrelinu, sad bi i jedno i drugo- natrag.

Ručnik spreman, plaža nas čeka. kad…

Promjenjivo i nestabilno, mjestimice s obilnijom kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji prevladavat će danas u cijeloj RH. U Dalmaciji istina uz česta sunčana razdoblja, osobito na krajnjem jugu, vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Najviša temperatura zraka u subotu uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 30 i 35 °Celzija.

Djelomice i pretežno sunčano, unatoč jutrošnjem tmurnom nebu, onda i dalje vruće vrijedi i za Zadar. Ne međutim posve stabilno pa ponekog pljuska s grmljavinom može biti ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom dijelu, puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, uz pljuskove moguće prolazno pojačan. Najviša temperatura zraka od 30 do 35 °Celzija.

Djelomice, na Jadranu pretežno sunčano bit će i sutra. Mjestimice malo kiše ili poneki pljusak, ponajprije na istoku i -u Gorskoj Hrvatskoj, navečer moguće i na sjevernom Jadranu, a ujutro u unutrašnjosti može biti -magla. Vjetar slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu i jugozapadni, ujutro na sjevernom dijelu prolazno i bura. Najniža temperatura od 15 do 20, na obali i otocima između 21 i 26 °Celzija. Najviša dnevna uglavnom od 28 do 33 °C, javljaju nam iz DHMZ-a.

Kopnenu Hrvatsku je iza jedan u noći pogodilo nevrijeme, koje je i najavljeno kao nagovještaj kraj dugog toplinskog vala. U Zagrebu i okolici je tijekom noći snažno grmjelo, sijevalo je, pljuštala je kiša i puhao vjetar.

U nekim dijelovima palo je do stotinu litara kiše po četvornom metru, što je više od mjesečnog prosjeka za srpanj. Grižanska ulica u Donjoj Dubravi je poplavila, porušeno je i pokoje stablo, posla su noćas imali i vatrogasci. Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je da su imali oko 30 dojava o poplavljenim podrumima, stanovima, srušenim stablima na javnim površinama.

Temperatura je uslijed nevremena značajnije pala. S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će danas popustiti u unutrašnjosti, u nedjelju i kod nas na Jadranu, premda u blizini naših krajeva nema prizemnih frontalnih sustava, unutar polja sniženog tlaka zraka sa zapada nam pritječe vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere, prenosi pak N1.

Nestabilan zrak sa sjeverne Europe i Atlantika prodro je preko Alpske prepreke i donio manji pad temperature grmljavinu i pljuskove nad sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran.

Nad našim krajevima je mjesto sukoba hladne i tople zračne mase te su lokalno moguće jake grmljavinske nevere, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu danas pretežno oblačno i nestabilno mjestimice s jakom kišom i grmljavinom, temperature u manjem padu tako da će najviše dnevne biti od 25 do 30 stupnjeva.

Zapuhat će slab sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura koja u podvelebitskom primorju na mahove može puhati i brzinom do 80 km/h. I da- oprez pri upravljanju supovima, pedalinama i zračnim jastucima. Na srednjem i južnom Jadranu vruće uz obilje sunca i vrlo visok UV indeks, najviša dnevna temperatura u srednjoj i južnoj Dalmaciji oko 36, temperatura mora od 26 do 28 Celzija.

U nedjelju u zemlji promjenjivo oblačno vrijeme uz dulja sunčana razdoblja. U Slavoniji i Baranji više naoblake te je moguć pokoji grmljavinski pljusak. Na Jadranu sunčano u podvelebitskom primorju slaba bura, poslijepodne će umjeren maestral donositi osvježenje,  jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti oko 18, u na Jadranu topla noći s temperaturom iznad 22. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 30, na Jadranu do 34 stupnja.

Iako će vruće biti i sljedeći tjedan dobra je vijest da se neće ponoviti velike ljetne vrućine, piše Dalmacija Danas. Pri tome nas sredinom tjedna očekuje prolazak hladne fronte kada su kratkotrajno mogući neverini, no važnija je vijest da će dodatno osvježiti što će se osobito osjetiti u noćima u drugom dijelu sljedećeg tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...