UZORNI TURISTI Seksualni napadi u taksijima, zaostale mine… Ovako Britanci opisuju Hrvatsku…

Ujedinjeno Kraljevstvo je na službenoj stranici koja okuplja informacije iz svih državnih ministarstava objavilo informacije i upozorenja za svoje građane koji putuju u Hrvatsku. Osim standardnih podsjetnika na provjeru datuma isteka putovnice, maksimalno moguće trajanje boravka bez vize i informacijama o tome koja se hrana može unijeti u Hrvatsku i iznijeti iz nje, ima i nekoliko zanimljivih upozorenja.

Navodi se da se ne može isključiti mogućnost terorističkih napada u Hrvatskoj, ali da je stopa zločina niska i nasilni zločini rijetki. Upozorava se na džepare u turističkim područjima, ali i na to da je “turistima u određenim ‘džentlmenskim klubovima’ naplaćivano previše, ponekad u tisućama eura, a zaprijećeno im je nasiljem ako odbiju platiti.”

Seksualni napadi u taksijima…
Posebno se upozorava žene zbog “seksualnih napada u taksijima u Hrvatskoj”. Stoga im se savjetuje da fotografiraju broj taksija nakon ulaska i taj broj pošalju prijatelju ili nekome drugome, podijele status vožnje na aplikaciji ili nazovu nekoga iz taksija kako bi rekle u kojem su taksiju i kamo idu.

U nekim gradovima, kao što su Split i Dubrovnik, mogu se dobiti kazne zbog nedoličnog ponašanja, napominju. U to spada ispijanje alkohola ili drogiranje u javnosti, uriniranje ili povraćanje na javnim površinama, hodanje gradom bez majice ili u kupaćem kostimu, nošenje odjeće koja promovira konzumaciju droga, penjanje na spomenike.

Upozorava se na kaznu do 4 tisuće eura za javne tučnjave, verbalno nasilje poput vikanja i svađanja, pijano ponašanje i vrijeđanje policajaca.

Zaostale mine, opasne planine…
Za istočnu Slavoniju, Brodsko-posavsku županiju, Karlovačku županiju, Zadarsku županiju i udaljena područja Nacionalnog parka Plitvička jezera upozorava se na mine zaostale iz rata.

Obraća se pozornost na to da se vrijeme u planinama Hrvatske može brzo promijeniti, uz veliki pad temperature, a postoji rizik od toga da se izgube oni koji planinare sami i koriste neoznačene staze. Direktno je stavljena poveznica na stranice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i njihov X (nekadašnji Twitter) račun.

Nema tolerancije za one koje se uhvati da pijani upravljaju jahtom ili brodom, prema državnoj stranici U.K.gov.uk. Upozorava se na česte požare, ali i potrese. Direktno se spominju potresi u Zagrebu i Petrinji. Opasnost od poplava također postoji, posebno između Karlovca i Slavonskog Broda.

Turisti iz UK važni su za turizam RH…
U lipnju ove godine turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva ostvarili su 4 posto noćenja u Hrvatskoj pa je jasno da se radi o važnom tržištu. Turistima iz UK-a je najprivlačnija Španjolska, zatim po redu Grčka, Italija, Francuska i Portugal. Hrvatska nije u top 10. Ipak, u 2022. su ostvarili 3.4 milijuna noćenja, s prosječno 3.4 dana boravka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...