TRENERI OMLADINSKOG POGONA NA BURZI RADA? Bujan: “To je zato jer žele uštedjeti na doprinosima!”

Tihomir Bujan (57) – nekadašnji je voditelj omladinskog pogona KK Zadar, proteklu sezonu radio je kao trener u Liegeu. Trenutno je bez posla – zato što je belgijski klub ugasio profesionalni pogon.

– Koliko sam uspio primijetiti – u posljednje dvije sezone mladi zadarski igrači uopće ne dobivaju priliku. Smatram kako su rezultati koje je Klub postigao – dobri, ali su preskupo plaćeni. Dok sam radio u omladinskom pogonu KK Zadar – bili smo na dobrom putu, a to se i potvrđuje jer posljednju godinu-dvije, vidljivo je – koliko je mladih košarkaša otišlo iz KK Zadar, od Europe pa do SAD-a. I svi ti momci igraju, a nisu bili dovoljno dobri za KK Zadar, govori na početku Bujan, pa nastavlja:

– Antonio Sikirić je bio okarakteriziran igračem koji ‘ne može’, a prošlu sezonu u Zaboku je imao i više nego solidnu statistiku – kao mladi igrač. Dok je Krševan Klarica, prije nego li je ušao u seniorsku momčad, bio među vodećim strijelcima Prve hrvatske lige, odnosno, drugog ranga natjecanja, a sada, praktički, ne može dobiti ni minutu, osvrnuo se i na sadašnjeg voditelja omladinskog pogona KK Zadar – Rajka Vidakovića:

– Svi oni imaju određene uloge, ali od njih nitko ne donosi odluke i nitko ne istupa jasno i glasno s vizijama i odlukama. To je na nekim drugim ljudima koji su im dali te uloge, prokomentirao je aktualno stanje u Klubu:

– Članovi Nadzornog odbora moraju znati s kojim financijama raspolažu, kao i s iznosom koji je potreban za slaganje momčadi – za sljedeću sezonu. Što se tiče novog ugovora za trenera Danijela Jusupa, tu nema razloga za ljutnju. Treba sjesti s trenerom i otvoreno razgovarati jer neke stvari treba rješavati unutar Kluba. KK Zadar mora imati dugoročnu strategiju, novac je ključan u cijeloj priči – vezano za klupsku problematiku:

– Slažem se, financije su problem, ali smatram da bi se trebalo i okrenuti mladim i jeftinijim igračima. Ako mladi nisu dovoljno dobri da osvoje prvenstvo, onda treba malo i ‘pregrmjeti’ sezonu-dvije, dok ne stasaju i dok se ne popravi financijsko stanje, navodno je KK Zadar poslao nekoliko trenera iz omladinskog pogona na burzu rada:

– Već godinama se tako radi. Devet mjeseci Klub im daje plaću, a nakon toga ih šalje na burzu rada tri mjeseca – i u tom razdoblju primaju naknadu. Nakon toga Klub ih ponovno zaposli na devet mjeseci, i tako stalno, objasnio je i razlog takvoj praksi KK Zadar:

–  Razlog  jest – kako bi uštedjeli na doprinosima kroz ta tri mjeseca. Kažu djeci neka uzmu individualne trenere preko ljeta – kako bi radili s njima. Ne znam je li ovako rade i drugi klubovi, ali ovo je neozbiljno, zaključuje Bujan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...