“TKO PLIVA, NE TONE” Crveni Križ ističe kritičnu situaciju

Povodom Svjetskog dana prevencije utapanja, 25. srpnja, Hrvatski Crveni križ u ponedjeljak je objavio da u Hrvatskoj godišnje prosječno od utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi umre 85 osoba. Utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi uzrok smrti djece u Hrvatskoj.

Hrvatski Crveni križ će ove godine obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja pod sloganom – “Tko pliva, ne tone”. “Sloganom se želi ukazati na važnost znanja plivanja, posebno među djecom. Hrvatska je mediteranska zemlja, ali između 40 i 70 posto djece ne zna plivati”, priopćili su iz Crvenog križa.

Nedavni tragični slučaj utapanja 12-godišnjeg dječaka poticaj je da se govori o važnosti prevencije utapanja, kao i podatak da u Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi umre 85 osoba.

Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, i jedan od pet glavnih uzroka nesretnih slučajeva u Hrvatskoj.

Ne postoji jedinstvena statistika koja bi pokazala koliko je točno neplivača u Hrvatskoj, ali iz Crvenog križa kažu kako iskustvo pokazuje da je taj broj velik.

“Situacija se razlikuje od županije do županije pa tako, primjerice, u Istri ne zna plivati više od 50 posto učenika drugih razreda osnovne škole, dok u Vukovarsko-srijemskoj ne zna plivati gotovo 70 posto djece”, priopćili su.

“Plivanje treba učiti u školi”

Obuka neplivača nije sastavni dio Državnog pedagoškog standarda od 2010. godine, a u praksi je ta obaveza prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima i školama.
Hrvatski Crveni križ, kao organizacija koja jedina u Hrvatskoj educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, smatra kako bi obuka neplivača trebala biti sastavni dio odgojno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Nužno je uspostaviti međuresornu suradnju kako bi se izgradio nacionalni plan sigurnosti na vodenim površinama, poručili su iz Crvenog križa.

Obuka neplivača u Poreču

Na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, Crveni križ organizira prigodno događanje “Tko pliva, ne tone!”, koje će biti održano na plaži Naftaplin (gradska plaža) u Poreču, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...