SUBOTA, NEDJELJA… Vruće, vruće, vrućina, idući tjedan- vrućije, vrućije, možda i obaranje rekorda…

 

Točno u podne, nadamo se da niste ‘na suncu’, da niste ni na moru, da ste negdje u debeloj hladovini, ‘pod klimom’, uz bocu vode ili kakav hladni napitak. Da ste na odmoru, da se odviše ne umarate, barem u idućih 4-5-6 sati, a onda laganini đir, predvečernji ili večernji izlazak…

Nastavlja se duuuugi toplinski val u cijeloj Hrvatskoj, pretežno sunčano i većinom vrlo vruće u svim regijama. U unutrašnjosti i Istri moguć je istina pljusak s grmljavinom, popodne na sjeveru i izraženiji, no to nije uzrok nego posljedica. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na sjeveru i sjeveroistočni, na moru mjestimice južni i jugoistočni, najviša temperatura većinom od 33 do 38 °Celzija.

Zadar i Zadarska županija? Pa zar ne vidite i ne osjećate, pretežno vedro, sunčano i vrlo vrlo vruće, vjetar slab, povremeno umjeren jugozapadni i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 34 do 37  Celzijevih stupnjeva.

Pretežno sunčano i vruće, na Jadranu vrlo vruće bit će i sutra. U unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito na istoku, vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni i sjeverozapadni, najniža temperatura od 17 do 23, na Jadranu od 23 do 28 °Celzija. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 36, u unutrašnjosti Dalmacije i do 38…

Zbog dolaska vrućeg zraka porijeklom iz Afrike već je od jutra u našoj zemlji vrlo toplo, na Jadranu ponegdje uz temperaturu oko 30 Celzijevih stupnjeva. U nastavku dana bit će još toplije pa ćemo poslijepodne mjeriti u hladu- između 33 i 38 stupnjeva.

U drugom dijelu dana postoji mogućnost za lokalni pljusak s grmljavinom u dijelu Istre i na sjeverozapadu unutrašnjosti, u noći na nedjelju i prema istoku RH. Ti pljuskovi će biti relativno rijetka pojava, ali tamo gdje se dogode mogu biti izraženiji. Zbog visoke temperature cijela zemlja je i danas u crvenom Meteoalarmu, prenosi N1.

Vrlo slično vrijeme ostaje i sutra, ali i početkom sljedećeg tjedna. Nedjelja će na kopnu donijeti dva-tri stupnja ugodniju temperaturu uz malo sjevernog vjetra, pokoji pljusak moguć je uglavnom na istoku Hrvatske, a prva polovica novog tjedna donosi nam obilje sunca i temperaturu između 34 i 40 Celzijevih stupnjeva tako da se toplinski val nastavlja i veći dio sljedećeg tjedna.

Dakle, kraj aktualnog tjedna obilježit će stabilno vrijeme uz nastavak vrućina. Još toplije očekuje nas sljedeći tjedan, kada se očekuje ponovno dosezanje pa i prelaženje granice od 40°C u dijelovima RH.

Danas će biti pretežno vedro, donosi i Dalmacija Danas. Noću tiho ili slab burin, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka od 19 do 24°C u Dalmatinskoj zagori, od 24 do 28°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 33 do 38°Celzija.

U nedjelju vedro uz slab dnevni vjetar, ali će popodne ojačati maestral, osobito u kanalima među otocima. Od jutra natprosječno toplo, u najtoplijem dijelu dana većinom od 32 do 37…

Ponovimo, ciiijeli sljedeći tjedan bit će pretežno suh i vedar! Već od ponedjeljka bit će vjetrovitije i -toplije, temperature će većinom biti od 35 do 40°C, a najtopliji dan u tjednu mogao bi biti- utorak kada postoji mogućnost obaranja i pojedinih temperaturnih rekorda. Tek za vikend temperature će se vratiti na vrijednosti kakve imamo ovih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...