SEZONA GODIŠNJIH I ZA “KONTINENTALCE” Autobusne linije za Zadar pojačane, ali nedostaju vozači

Od 1. srpnja 2024. počela je nova ljetna shema autobusnog voznog reda prema Zadru i drugim jadranskim destinacijama. No već vikend prije, putnici su planirali započeti svoj zasluženi godišnji odmor i to oni koji će radije odabrati domaće destinacije negoli brojne i primamljive inozemne destinacije. Tu je nastaje problem: linije koje povezuju “zelenu i plavu” Hrvatsku pojačane su, vozni park osposobljen kvalitetnim autobusima, međutim broj profesionalnih vozača u deficitu je. I što sad?

Jedan od malobrojnih dugogodišnjih iskusnih vozača rekao nam je kako je situacija prilično kaotična. Većina naših renomiranih autobusnih prijevoznika ima isti problem: nema dovoljno vozača. Posljedica toga uzalud je kupljena autobusna karta, neovisno kupili je online ili osobno na šalterima autobusnih kolodvora. Uredno spakirani, oboružani luftićima, spužvama za plažu, punim ruksakom hrane i osvježavajućih napitaka, kuferima i laptopima, neizostavnom “putnom groznicom” i k tomu još dječicom koja uporno pitaju “koliko do moraaaa?”, nerijetko se dogodi šok: od dva planirana vozila prometuje samo jedno. Svi nervozni, naravno i svadljivi, a vozači nemoćni jer se ne mogu klonirati i nisu odgovorni za nastalu situaciju. Kako sami upozoravaju, ovakva situacija neodrživa je i alarm je za intervenciju.

Kolega i ja već peti dan vozimo relaciju Osijek-Zadar-Split i povratno. Iskusni smo što znači da ćemo skoro u mirovinu. Pitanje je tko će nas zamijeniti. A nakon pet dana “na terenu” nužan je, i Zakonom o radu zajamčen, odmor. Ako ni zbog čega drugog, onda poradi sigurnosti u prometu i sigurnosti naših putnika, rekao nam je vozač na kojemu ne možete primijetiti niti umor niti nervozu: samo mirnoću, srdačnost i ljubaznost.  – “Stara škola”, našali se on, a mi njemu: “Majstore, može zadnja?”

I naravno, njemu i kolegi, SRETAN PUT: u njihovim je rukama sigurnost svih sudionika prometa i putnika željnih godišnjeg odmora i našega mora!

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...