RAZVOJNI BOOM ŠKABRNJE Čak 45 mladih obitelji počinje gradnju kuća na terenu koji su platile 20-ak eura po kvadratu!

Iako je nakon kalvarije u Domovinskom ratu zaslužila svjetlu budućnost, ono što se događa u Škabrnji nadmašilo je sva očekivanja – na natječaj za prodaju terena za mlade obitelji odaziv je takav da se prijavama nije uspjelo odoljeti.

Naime, projekt stambenog zbrinjavanja mladih obitelji uskoro kreće u realizaciju te su obitelji koje ovdje doseljavaju već u fazi čekanja građevinskih dozvola. Nekad mjesto surovog  zločina Srba i JNA nad Hrvatima, danas postaje idealna sredina za život – izvan grada je, nema gužve i buke, a sve im je nadohvat ruke. Do Zadra su za 15-ak minuta brzom cestom, a u najavi je i obnova pruga.

Cijene ovog terena bile su nevjerojatne – po 13 eura za kvadrat platile su obitelji iz Škabrnje, a 23 eura one s prebivališem izvan nje. Mlade obitelji tako su za bagatelnu cijenu dobile teren u izvrsnim klimatološkim i infrastrukturnim uvjetima u kojima će im Općina riješiti čak i priključak za vodu i struju.

Najnovije informacije o projeku stambenog zbrinjavanja mladih obitelji saznajemo od HDZ-ova načelnika Ivana Škare čiji će mandat ostati upamćen po ovom sjajnom projektu. Podsjetimo, riječ je o općinskom terenu od 46.205 metara četvornih na predjelu Vlačine prenamijenjenom za izgradnju kuća mladim obiteljima koje ispunjavaju kriterije natječaja i još uvijek nisu riješile stambeno pitanje.

No, projekt se, osim po jeftinom terenu, odlikuje još jednom izuzetno važnom činjenicom – svim zainteresiranim obiteljima koje su ispunile uvjete natječaja Općina će riješiti i infrastrukturu, odnosno vodu i struju, kako bi im troškovi gradnje kuće bili što manji! Općina će riješiti čak i prilaze kućama asfaltirajući puteve svojim novim stanovnicima.

A evo što nam je mladi škabrnjski načelnik Ivan Škara kazao o najnovijoj situaciji vezanoj za projekt koji je naišao na ogroman odjek u javnosti:

Napravili smo kompletan infrastrukturni projekt za novo naselje te sada i mi i obitelji čekamo građevinske dozvole. Nakon toga odmah se kreće i izgradnju, a riječ je o 45 mladih obitelji. Općina čeka dozvolu za infrastrukturu, a već je znatan broj obitelji napravio i projekt gradnje. Posebno nam je drago što imamo čak 12 obitelji koje nemaju nikakve veze sa Škabrnjom jer im je  prebivalište u Zadru ili ostalim dijelovima županije, kaže Škara.

Načelnika smo pitali šte se to tako dobroga radi u Škabrnji da su uspjeli privući ili zadržati ukupno pedesetak mladih obitelji u ovo ravnokotarsko mjesto. A Škara, bez imalo okolišanja, kaže:

Budimo iskreni, stanovi su u gradu preskupi i za jedan stan u gradu treba vam 200 do 250.000 eura, a za iste novce u Škabrnji napravite manju obteljskuu kuću i živite u tišini i prekrasnom okolišu, imate vrtić, školu, sportske terene i sve vam je blizu. Znači, ovdje dobijete kuću s terenom, a u gradu za više novca dobijete manji stan. To je čista realnost i zato je ovako velik odaziv na naš natječaj jer mi ponajprije podržavamo demografske mjere, pojašnjava načelnik.

Naime, teren za ovaj projekt vrijedan 929.056 eura Općina je dobila od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za realizaciju Programa demografskih mjera za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. A odaziv je pokazao kako je ovo bio izvrstan, naprotiv – Škabrnja se može pohvaliti kako nema problem nataliteta i odlaska mještana u veće sredine, naprotiv – o kvaliteti života u Općini najbolje govori podatak da su im se na natečaj javile čak i obitelji iz Zadra koje žele napustiti metež grada i doći živjeti na selo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...