PRIJETI LI GAŠENJE SPORTSKIM KLUBOVIMA? Bušić: Bez proračuna ih čeka vrlo teško i neizvjesno vrijeme

Na zadnjoj sjednici zadarskog Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Davor Karlović upozorio je na tešku financijsku situaciju sportskih klubova ističući kako im za mjesec dana prijeti gašenje:

Molio bih da upoznate SDP, Nezavisnu listu Enija Meštrovića i Akciju mladih sa stanjem u klubovima u gradu Zadru. Sobzirom na nužni dio financiranja, klubovi će se ugasiti kroz mjesec dana. Financiraju se samo nužni troškovi i kao primjer ću vam, a obzirom da radim u sportskom klubu, navesti da kada se s djecom ide na turnire, pokrivaju se samo troškovi puta, tj. goriva ili autubusnih karata. Djeca na turnirima nemaju hranu, plaćaju je iz svog džepa i plaćaju prijavnine da bi uopće mogli nastupiti na natjecanjima, s pravom je upozorio Karlović, napominjući kako je novim proročunom za sport planirano čak 20 posto veće izdvajanje.

Prijeti li doista zadarskim sportskim klubovima gašenje i kakva je trenutna situacija na koju je upozorio Karlović, pitali smo pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i sport, Dinu Bušić. Ona, pak, napominje kako su u prijedlogu proračuna Grada Zadra osigurana sva potrebna sredstva za financiranje sportskih klubova:

No, Sportska zajednica, sportski djelatnici i šira javnost moraju znati da zbog blokade proračuna sportski klubovi i udruge trpe financijsku štetu. Grad ima osigurana značajna sredstva koja zbog zakonskih ograničenja ne može isplatiti klubovima sve dok se ne usvoji proračun. Sve do tog trenutka temeljem primjenjivih zakonskih odredbi smiju se financirati samo nužni rashodi. To, nažalost, nisu dostatna sredstva za redovno funkcioniranje klubova, osobito onih manjih klubova i sportova. Njih bez proračuna zbilja čeka vrlo teško i neizvjesno vrijeme do kraja godine, kaže pročelnica.

Napominje kako su u zadnjem prijedlogu proračuna osigurana nikad veća sredstva za sportsku zajednicu i klubove.

U zadnjem prijedlogu proračuna podigli smo iznos za skoro 20 posto ili 300 tisuća eura ukupno i on je iznosio 2 milijuna eura. To je iznos 54,23 posto veći nego je bio 2019. godine. Njime smo planirali osigurati porast plaća trenerima za oko 20 posto, odlaske natjecatelja svih uzrasta na službena natjecanja, liječničke preglede, veće i više sportskih stipendija, nabavku opreme. Osigurali smo povećanje tekućeg i investicijskog održavanja športskih objekata, gdje vrijedi istaknuti kao financijski najzahtjevniji projekt obnovu veslačkog kluba u Jazinama u iznosu od 800 tisuća eura, a za kojega smo u 2023. Već dali izraditi projektnu dokumentaciju. Za KK Zadar se planiralo dati dodatnih 400 tisuća eura za tekuću likvidnost, povrh onih milijun eura koje su dobili početkom godine. Nažalost, sve to je i dalje na čekanju do usvajanja proračuna, zaključuje pročelnica Bušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...