POSJETILI SMO BOŽAVU Biser Dugog otoka, dom agave, kulture, dobre glazbe i pametnog turizma

Od početka srpnja zabava, umjetnost, kazalište, koncerti i tradicionalne fešte preplavile su Božavu, ovo mirno i turistički atraktivno mjesto na Dugom otoku koje živi ljetnu sezonu punim plućima.

Božavska riva i mali trg kod škole kojega domaći zovu “kudelišće” svako malo postaju pozornice za razne događaje. Na dan kada smo svratili u “dom agave” kako tepaju Božavi (agava je inače simbol ovoga mjesta i možete vidjeti brojne domaće i goste koji nose majice s otisnutom slikom agave), program Ljeto 2024. u Božavi već se zahuktavao.

 

Nakon sjajnog nastupa benda “O23” s frontmenom Renatom Segarićem još na početku srpnja, naišli smo na izložbu slika afrimirane novosadske slikarice Dragice Židišić. Njezine su apstrakcije živog kolorita na štafelajima preplavile Kudelište, a cijelo vrijeme trajanja izložba je bila popraćena glazbenim nastupom Drage Jelića i recitalima koji su oduševili publiku. A bilo je među njima domaćih, Talijana, Slovenaca, Austrijanaca…

Ovo je prva međunarodna samostalna slikarska izložba u Božavi, a od ove godine radimo na tome da se svako ljeto neki afirmirani umjetnik iz neke od nama susjednih zemalja upravo ovdje u Božavi prvi put predstavi hrvatskoj kulturnoj javnosti – kažu nam u Turističkoj zajednici. Izložba Dragice Židišić održana je pod nazivom “Kolorit vala” i to u sklopu programa čiji je naziv uistinu opravdao ono što se dogodilo te večeri – “Slike, stihovi i note pod nebom Božave”…

Već sutradan, grupa Pay Per View okupirala je božavsku rivu koncertom za pamćenje, a osim TZM Božava najveća zasluga za glazbene evente pripada mladim Božavljanima koji ovdje imaju svoje ugostiteljske objekte i brinu o dobrim okusima Mediterana. Jure, Josip, Neven i drugi dečki i cure iz ovdašnje Udruge mladih pravi su meštri dobre zabave koji brinu ne samo o vlastitom biznisu nego i o općoj dobrobiti mjesta kao i njezina održivog turističkog razvoja.

Ovih je dana održana i tradicionalna Škojera, ribarska manifestacija koja ima za cilj turistički promovirati ribarsku i kulturnu baštinu Božave. Realizaciju ovog programa poduprla je i Zadarska županija. Posebno je bilo dojmljivo kada su žene iz KUD-a Sv. Nikola u svojim autentičnim narodnim nošnjama prošetale kroz mjesto pjevajući dalmatinske napjeve i noseći pune košare domaćih kroštula, fritula i suhih smokava koje su nudile prolaznicima izmamivši svakome osmijeh na lice.

Grupa božavskih ribara istovremeno je demonstrirala kako su naši stari pleli ribarske mreže, a to se može vidjeti upravo i samo u sklopu Škojere koja slavi ribarstvo, tu “muku i ponos” naših starih jer je upravo ta ‘mriža’ tijekom povijesti othranila generacije i generacije otočana.

A kad je završio “službeni” dio Škojere, krenuo je Božavljanima dobro poznati 023 band acoustic koji je “zapalio” rivu do kasnih noćnih sati.

Što dalje pripremate? – pitamo naše domaćine…

Imamo mi i kazališnu ljetnu scenu. Evo u srijedu nam dolazi splitsko kazalište Ritam igre. Pobrinuli smo se da uživaju i djeca i odrasli. Za najmlađe prikazat ćemo predstavu Klaunovske ludorije, a nakon toga slijedi predstava za odrasle, komična melodrama Savršen kroj gdje također neće manjkati smijeha jer predstava govori o muškim slabostima, a priča nas vodi  u jedan slučajni susret  novokomponianog tajkina i ekscentričnog krojača koji će se razviti u neslućene zavrzlame… I sve to, naravno, pod vedrim božavskim nebom – govori nam naš lokalni vodič.

Bit će do kraja ljeta uistinu živo i veselo u Božavi, ako je suditi po najavama budućih događaja: bit će još koncerata od kojih onaj 28. srpnja posvećen uspomeni na legendarnog Olivera, priprema se i dugootočki turnir u boćanju, a središnja fešta pod nazivom Božavska noć predviđena je za 10. kolovoza. Pa opet koncerti…

 

Dovoljno je zagaziti u božavsku prirodnu idilu na dan-dva i osjetiti njezin umirujući ritam za dušu kako bi vam odmah postane jasno da se ljeti ovamo preselio život u pravom smislu te riječi.

Turizam u Božavi stanuje već desetljećima, mjesto se razvilo u snažnu i privlačnu destinaciju s oko 800 smještajnih jedinica. Negdje oko polovice gostiju boravi u objektima ovdašnjeg hotela Maxim, a druga polovica u privatnim apartmanima koji kvalitetom i uslugom dosežu sam vrh europskih standarda.

Božava kao mjesto već dugi niz godina ima svoju vlastitu turističku zajednicu, dok je ostatak Dugog otoka pod ingerencijom Turističke zajednice Općine Sali. Božava je kao mjesto svojim trendom turističkog rasta, vizijom, kapacitetima i snagom ove gospodarske grane još prije nekoliko desetljeća “izborila” vlastitu turističku zajednicu. U uskoj suadnji s glavnim akterima turizma – hotelom, iznajmljivačima, ugostiteljima i udrugama, TZM Božava koordinira i konceptualno razvija ovdašnji turizam imajući uvijek u vidu njegovu održivost i načelo ekološke ravnoteže kako bi se trajno očuvali njezini najvažniji resursi – prirodni okoliš i materijalna baština.

I tako, malo pomalo, vrijeme nam je za poći na kopno. Stiže katamaran, pozdravljamo se s Božavom i sređujemo dojmove. Puno ih je. Nadamo se ponovnom susretu, uskoro, možda na Božavskoj noći….

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...