PORAŽAVAJUĆI PODACI Zbog teško bolesne djece čak 23 zadarske obitelji koristile su stanove koje plaća Grad

Jučer smo izvijestili o teškoj situaciji 16-godišnjeg Karla Magaša koji boluje od tumora kostiju i čija majka moli za pomoć oko smještaja moleći ljude dobrog srca za smještaj u neposrednoj blizini Instituta za tumore u Zagrebu u kojemu se Karlo liječi.

Nakon našeg upita, Grad Zadar odmah je izrazio želju za pomoć smještajem u jednom od stanova čiji najam u Zagrebu plaćaju, a pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković obitelji je poručio kako su stanovi i dalje na raspolaganju te ukoliko imaju potrebu, neka im se odmah jave u gradsku upravu.

Na žalost, Karlo nije jedini iz Zadra koji se liječi od teške bolesti, više je takve djece, o čemu govore najnoviji podaci iz gradske uprave. Naime, Gradu smo poslali upit o tome koliko je roditelja, od dana donošenja odluke o smještaju roditelja i zakonskih skrbnika djece koja su upućena na liječenje izvan Zadra, dosad poslalo zatjev za najmom ovih stanova.

A brojka je nevjerojatna – čak 23 obitelji korostile su stan za vrijeme liječenja svje djece u Zagrebu i Splitu! Ovaj podatak govori koliko je zapravo bio opravdan amandman nezavisnog Enija Meštrovića o najmu stanova od strane Grada za besplatni smještaj roditelja za vrijeme liječenja njihove djece u Zagrebu i Splitu te verifikacija ove odluke na Gradskom vijeću. Naime, evo što nam je u odgovoru naveo pročelnik Ćurković:

Grad Zadar je i u ovoj godini osigurao sredstva za sufinanciranje troškova smještaja za sve roditelje odnosno zakonske skrbnike koji imaju prebivalište na području Grada Zadra, a čija se djeca zbog težih bolesti, za koje ne postoji mogućnost pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u Općoj bolnici Zadar, moraju liječiti u jednoj od bolnica na području Republike Hrvatske. U istu svrhu su i dalje na raspolaganju trosobni stanovi u Zagrebu i Splitu za smještaj roditelja odnosno zakonskih skrbnika čija se djeca moraju liječiti u jednoj od bolnica na području Republike Hrvatske, kaže pročelnik, predočujući konkretne podatke o korištenju ovih stanova:

Od trenutka stupanja na snagu Odluke Gradskog vijeća Grada Zadra o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra Gradskog vijeća Grada Zadra iz svibnja 2023. godine svoja prava je do sada koristilo ukupno 23 obitelji, i to: 19 obitelji je koristilo pravo smještaja u Zagrebu, 15 obitelji je koristilo pravo na smještaj u unajmljenom stanu, četiri su obitelji ostvarile svoje pravo na sufinanciranje troškova temeljem Odluke i ostvarile pravo na redundanciju troškova, a četiri su obitelji koristile pravo na smještaj u unajmljenom stanu u Splitu, pojašnjavaju u Gradu Zadru.

Napominju kako koriste i ovu priliku za informiranje svih roditelja i zakonskih skrbnika djece koja su upućena na liječenje izvan Zadra o tome kako  im je osiguran besplatan smještaj za vrijeme liječenja djece.

Pravo na smještaj imaju roditelji, odnosno zakonski skrbnic,i koji imaju prebivalište na području grada Zadra, a čija se djeca zbog težih bolesti, za koje ne postoji mogućnost pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u Općoj bonici Zadar, moraju liječiti u jednoj od bolnica na području Republike Hrvatske. Opravdanost potrebe liječenja u bolnici izvan Zadra, dokazuje se uputnicom izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, odnosno mišljenjem i preporukom odgovarajućeg liječnika specijaliste. Sve poslove u svezi s ostvarivanjem prava propisanih ovom Odlukom obavlja Upravni odjel socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, na adresi: Narodni trg 1, poručuju na kraju iz Grada Zadra.

Iako je, dakle, proračun pod blokadom, jedna od stavki koja zaslužuje sve pohvale zbog financiranja iz nužnog proračuna svakako je pomoć roditeljima teško bolesne djece plaćanjem najma stanova za njihove roditelje ili skrbnike.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...