POMUTNJA OKO DESPOTA Nikola Despot nije bio čelnik VK Jadran, nego Jakov Despot

Obitelji Despot šibenski su starosjedioci, a jedna od tih obitelji posebice je velike građevinarske tradicije poznate i u svijetu. U Narodnom listu iz 1964. intervju je novinara Ive Mišulića s arhitektom Nikolom Despotom, u povodu Despotovog odlaska u mirovinu. Tamo stoji kako je Nikola Despot bio predsjednik VK Jadran ( poznati je šibenski veslač, op, a.), što nije točno.
Jedan Nikola Despot arhitekt, vjerojatno taj s kojim je intervju rađen, rođen je u Pragu 1910., što bi značilo kako je u Zadru u mirovinu otišao s 54 godine.Vjerojatno je došlo do lapsusa, jer je u to doba u Zadru postojao građevinski GP Jadran i veslački VK Jadran.
Drugi Nikola Despot, mlađi, diplomirao je u Zagrebu građevinarstvo 1955. i prvo mu je zaposlenje iste godine bilo u Zadru., a već 1957. napustio je naš grad. Predsjednik VK Jadran neprekidno od 1963. do 1969. bio je Jakov Despot, koji je 1960.u klubu potpredsjednik (predsjednik je bio Čedo Škorić, op.a.) pa pod istim predsjednikom 1961. i potpredsjednik i počasni predsjednik, a 1962. opet samo potpredsjednik. Od svih Despota u Zadru smo najdulje imali Pavu Despota, profesora i književnika, koji nas je umro 2017.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...