Plodovi mora postaju sve rizičniji za konzumaciju zbog klimatskih promjena
Prema podacima službe za klimatske promjene Copernicus, ponedjeljak 22. srpnja bio je najtopliji dan u novijoj povijesti i tog je dana prosječna temperatura na Zemlji bila 17.15 Celzijevih stupnjeva, piše Index.hr.
Klimatske promjene postaju sve ozbiljnije te utječu na sve, pa tako i na morsku hranu. Zbog sve viših temperatura na Zemlji ona bi mogla postati opasna za konzumaciju, i to zbog bakterija.
Naime, Europska agencija za sigurnost hrane u svom je novom izvješću navela da bi zbog klimatskih promjena količina Vibrio bakterija u plodovima mora mogla porasti, posebno u vodama niskog saliniteta ili u dijelovima gdje se rijeke ulijevaju u more, kako u Europi tako i na globalnoj razini.
O kakvoj je bakteriji riječ?
Vibrio ili V. vulnificus vrsta je bakterije koja može ući u ljudsko tijelo nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih školjki ili kroz otvorenu ranu na tijelu. Kada uđu u tijelo, ove bakterije mogu dovesti do sepse ili velikih mjehura koji se šire po tijelu i uništavaju tkivo.
Prošle se godine nekoliko osoba u Connecticutu, New Yorku i Sjevernoj Karolini zarazilo vibriozom, nakon rekordnih toplinskih valova u srpnju.
Osim SAD-a, najranjivije zone u Europi su Baltičko more, prijelazne vode Baltičkog i Sjevernog mora i Crno more. Ipak, nije problem samo u klimatskim promjenama i bakterijama.
Problem i u stakloplastici
Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Brightonu i Sveučilišta u Portsmouthu otkrilo je čestice stakloplastike u kamenicama i dagnjama prikupljenima u luci Chichester na južnoj obali Engleske. Te su kamenice i dagnje ulovljene u blizini brodogradilišta, a nakon analize utvrđeno je da kamenice imaju do 11.220 čestica stakloplastike po kilogramu, a dagnje 2740 čestica po kilogramu.
Količina stakloplastike pronađena u kamenicama i dagnjama bila je najveća tijekom zimskih mjeseci, kada su se brojni brodovi popravljali u obližnjem brodogradilištu. Stakloplastika se koristi u konstrukciji, popravku i održavanju čamaca i brodova, a osim što čestice stakloplastike štete školjkama, one utječu i na ljudsko zdravlje, pokazalo je drugo istraživanje.