PAKLENI UTORAK Dalmacija u plamenu, požari buknuli na tri lokacije, kod Skradina, u Smokoviću i Tučepima: “Ovo je katastrofa”

U utorak su izbili veliki požari na čak tri lokacije u Dalmaciji – kod Skradina, kod zračne luke u Zadru, a sinoć u večernjim satima i – kod Tučepa.

Najteže stanje je kod Skradina gdje je vatra progutala oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume dok je stanje na zadarskom području zadovoljavajuće, izvijestila je nešto prije 21:00 Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje, izvještava N1.

Cjelodnevni požar u zaleđu Skradina na žalost nikako ne jenjava.

“Već 20 godina voda ide do nas, ali nikako da dođe. Selo do ima vodu, a mi nemamo, nemamo struje, nemamo vode… Masline su izgorile sve, vinogradi do pola, katastrofa, katastrofa…”, ispričao je Bojan iz Skradina u razgovoru s novinarima.

Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković ponovio je da je za evakuirane otvorena OŠ Skradin, svi koji se osjećaju ugroženima ondje mogu dobiti prenočište, hranu i pomoć.

“Najgore je prošlo, barem u naseljima koja su bila prva na udaru vatrene linije, gorilo je jako blizu kuća. Šteta je velika na poljoprivrednim površinama, radi se o izgorenim maslinicima i vinogradima. Ovdje se ljudi tradicionalno bave uzgojem vinove loze i maslina i morat ćemo u suradnji sa županijom vidjeti modele pomoći, vjerojatno i kroz proglašenje elementarne nepogode. Radi se o zaista više stotina hektara opožarene površine na kojoj su značajne poljoprivredne površine”, kazao je gradonačelnik Skradina za HRT.

“Od požara je nastala velika šteta na poljoprivrednim površinama, izgorjeli su maslinici i vinogradi, morat ćemo u suradnji sa županijom vidjeti model pomoći, vjerojatno i kroz proglašenje elementarne nepogode”, rekao je gradonačelnik Skradina.

“Ovo ti je kataklizma. Gori od Ićeva prema Braškovcima, jedan dio je ušao u selo i sad je tu blokirano”, rekao je stanovnik Ićeva za Dnevnik.hr. Vatrogasci su branili objekte u nekoliko navrata, a uskakali su i mještani.

“To je sve zapušteno i nitko ne vodi računa i kazne su male, za onog tko zapali požar, to je sasvim mala, mala kazna. To je ništa. Strašno”, napomenuo je Petar.

A kada se radi o Tučepima…

“U ovom trenutku zatvorena je cesta D 512 u mjestu Gornji Tučepi zbog gašenja požara koji je izbio na otvorenom prostoru. Promet se odvija zaobilaznim pravcima. Vozače pozivamo na pojačan oprez i da prate upute policijskih službenika na terenu”, priopćila je pak PU splitsko-dalmatinska.

Plamen se ubrzano širi prema Podgori, vatrogasci iz makarskog i omiškog područja su na terenu, u pomoć su pistigli i splitski vatrogasci.

Nešto sjevernije, požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.

“Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor”, rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić.

Vatra je zahvatila i romsko naselje gdje su izgorjele stare kamp kućice, kao i deponirana vozila i otpad…

– Na sreću, katastrofa je izbjegnuta. Ponajprije zbog vatrogasaca i policijskih službenika koji su proveli evakuaciju djece i starijih osoba iz ovog naselja, rekao je Rudić.

Evakuirani stanovnici nasilja morat će pričekati da vatrogasci ugase požar do kraja kako bi se mogli vratiti u svoje boravište, županijski zapovjednik odbio je komentirati uzrok požara.

– Kad su vatrogasci stigli, požar je već bio u razbuktaloj fazi. Radilo se o dva požara koji su se zbog bure spojili, kazao je Rudić i naglasio da im je ključno staviti požar pod kontrolu prije noći.

– Kroz noć je jako teško gasiti požare. Nadamo se da ćemo ga što prije staviti pod nadzor, rekao je Rudić za Dnenvik Nove TV.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice obavijestili su kako je požar na području Smokovića u jednom trenutku ušao i na područje vojarne, ali je širenje požara na sreću zaustavljeno. Požar s požarista Zemunik Donji proširio se na prostor vojarne u Zemuniku, no situacija je pod kontrolom, objavilo je i potvrdilo u utorak poslijepodne Ministarstvo obrane (MORH).

Odmah se pristupilo gašenju, angažirani su protupožarni avioni, osoblje je u stanju pripravnosti i situacija je pod kontrolom, objavio je MORH na Twitteru. Na gašenju požara u prostoru vojarne “Pukovnik Mirko Vukusic” angažirani su jedan Canadair Cl 415 i četiri Air Tractora AT802. U svladavanju vatrene stihije sudjelovalo je i pedesetak navijača, pripadnika Tornada, Torcide, navijačkih skupina…

Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.

S Markom Đerdom čiji je maslinik izgorio razgovarala je za Novu Tv, Sanja Jurišić, reporterka Dnevnika.

“Izgledalo je zaista strašno, nemam druge riječi za to opisati. Vatra je došla doslovno do kuća i u zadnji tren smo spasili kuće. Sve je izgorjelo, maslinik i kućica pored njega gdje smo držali poljoprivrednu opremu, sve”, rekao je Đerda i pokazao izgoreni maslinik.

“Kanader nas je spasio zato što je kuća bila pred zapaljenjem. Policija je rekla da se moramo evakuirati”, dodao je Đerda i zahvalio se svim vatrogascima i policajcima koji su pomagali, posebno Mateju Rudiću, županijskom vatrogasnom zapovjedniku.

“Da nije bilo njih, ostali bismo bez svega”, rekao je Đerda.

NOVO:

Tučepi su na nogama, mještani u panici. Prema neslužbenim informacijama, gosti u Tučepima napuštaju hotele, mnogi se voze prema Baškoj Vodi.

Tučepski načelnik Ante Čobrnić jedva je izvukao živu glavu nakon što je u zadnji tren iskočio iz gorućeg automobila.

“Čim je vatra buknula, otišao sam autom do Čovića kako bih pružio potporu vatrogascima. Tada je vatra bila mala i u sekundu mi se razbuktala pred očima pa sam uletio u auto i krenuo prema kući. Međutim, vatra je zahvatila auto iz kojeg sam odmah iskočio, a koje je izgorjelo u par minuta. Sve se odvijalo kao u filmu i u jednom trenu sam ostao zarobljen u vatrenom obruču. Sada sam u Tučepima i ne mičem se nigdje jer ovo što sam proživio zbilja je bilo katastrofa i u šoku sam”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Plamen je buknuo i – u Kalpićima, blizu Konjevrata. Dva šumska požara izbila su u posljepodnevnim satima i na području Trilja…

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice (Šibensko-kninska županija). Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju, informiraju nas malo prije pola noći iz HVZ-a.

RANIJE DANAS: 

30. srpnja
19:00
Šibensko-kninska županija
Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je jutros izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 ha niskog raslinja i borove šume. Najteža situacija je na potezu Rupe – Plastovo, a postoji mogućnost da se požar proširi u pravcu  Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren. Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. Zbog ogromne zadimljenosti, u određenim trenucima zračne snage nisu mogle djelovati. Iako područje nije bilo crta razdvajanja u Domovinskom ratu, čule su se eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, a pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava.

– Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, a došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica, a posada je dobro. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće –  rekao je zapovjednik Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.

Dukić je pohvalio koordinaciju s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, Državnim vatrogasnim operativnim centrom te svim drugim službama koje su angažirane na gašenju požara.

Zadarska županija
Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.
– Požar je velikim dijelom stavljen pod nadzor. Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor – rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika,  u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije…

16.45
Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog situacije na požarištima kod Skradina i Smokovića, u pripravnost su stavljene i vatrogasne snage Ličko-senjske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

Na požaru kod Smokovića na terenu su 42 vatrogasca sa 19 vozila, 2 Canadaira (u dolasku je i treći) te 4 Air Tractora.

16:00
Zadarska županija
U 14:09 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira.

Šibensko-kninska županija
Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirane, osim domicilnih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.

Šibensko-kninska županija
12:30
Situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište trenutno su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor, sada na požarištu je 82 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila te 3 AT i 4 CL, od kojih su 2 CL otišla po gorivo. Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

“Stanje je teško. Fokusirani smo na obranu kuća i sprječavanju vatre da prijeđe cestu.”, kazao je Goran Kević, zapovjednik Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik.

11:00
Dana 30. srpnja u 08:46 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru  otvorenog prostora na području Skradina, u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciju gašenja požara angažirana su 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 kao i vatrogasne postrojbe sa ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik te DVD-a: Dubravice, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin te Županijski vatrogasni zapovjednik. Požar se aktivno gasi, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...