NP PAKLENICA Uz zanimljiv program obilježavaju 7. obljetnicu upisa bukovih šuma u dobro UNESCO-a

Bukove šume Nacionalnog parka Paklenica nalaze se pod najstrožom zaštitom te su dio UNESCO-ovog dobra „Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe“ zajedno s bukovim šumama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine upisane su 7.7.2017.

Ove godine obilježavamo 7. obljetnicu upisa bukovih šuma Nacionalnog parka Paklenica na UNESCO-ovu listu.

Kako je i lokalitet „Obrambeni sustav Zadra“ upisan iste godine na UNESCO-ovu listu u sklopu serijskog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar“ (zajedno s Tvrđavom Sv. Nikole u Šibeniku), ove godine smo u suradnji s Gradom Zadrom povezali obljetnice upisa.

U razdoblju od 5. do 12.7.2024. ispred upravne zgrade JU NP Paklenica (Dr. Franje Tuđmana 14a, Starigrad), bit će izložena izložba „Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća“ autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića.

Ujedno organiziramo radionicu za djecu uzrasta 6 – 8 godina koja će se također održati ispred upravne zgrade JU NP Paklenica u subotu 6.7.2024. s početkom u 18:00 h. Na radionici će djeca na zabavan način učiti o važnosti bukovih šuma i životinja koji žive u njima.

U sklopu manifestacije „Zagrli Zadar“ u ponedjeljak 8.7.2024. u 21 sati u atriju palače Cedulin, bit će organiziran kviz koji će tematizirati upravo svjetsku baštinu – S UNESCO-om po svijetu. Kviz sastavljaju članovi Kvizaške udruge Zadar (KviZD), bit će priređen na hrvatskom i engleskom, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail: [email protected]. Nagrađeni sudionici dobit će zanimljive nagrade Nacionalnog parka Paklenica.

Detaljan program manifestacije „Zagrli Zadar“ koju organizira Grad Zadar s partnerima može vidjeti na OVDJE 

-Veselimo se vašem dolasku! – poručili su iz NP Paklenica.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...