NOVOSTI S EUROPSKE POLITIČKE SCENE Francuzi na biralištima, Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje EU, 11 godina članstva Hrvatske u EU

Nakon debakla na izborima za Europski parlament, predsjednik Emmanuel Macron raspisao je izbore u Francuskoj koji su se održali jučer, 30. lipnja 2024. U prvom krugu izbora stranka desnice Nacionalno okupljanje (RN) i pristalice Marine Le Pen slavi postignute rezultate, dok je u drugim strankama panično. Ankete i projekcije nagoviještaju da bi u drugom krugu izbora u Francuskoj RN osvojio većinu mandata.

Od danas, 1. srpnja, Republika Mađarska od Belgije preuzima rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU pod sloganom MEGA: “Učinimo Europu ponovno velikom”.

Također, podsjetimo kako je 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije. Dugogodišnji proces prilagodbe europskom zakonodavstvu i ispunjavanja mnogobrojnih usklađivanja sa standardima koji omogućuju punopravno članstvo u EU, rezultirao je ulaskom Republike Hrvatske u EU kao 28. članice. Hrvatska u EU – EU u Hrvatsku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...