MINISTAR ŠIPIĆ Planiramo potporu od 600 eura za rođeno dijete, duži očinski dopust

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić najavio je na Hrvatskom katoličkom radiju donošenje prvih konkretnih mjera kako bi se ublažila demografska kriza u Hrvatskoj.

Rekao je da Hrvatska već drugu godinu zaredom ima pozitivan trend što se tiče useljavanja,te da imaju “mnogo upita za povratak“.

Međutim, naglasio je da se rađa manje djece, nego li što ljudi umire, što se ne može nadomjestiti ni masovnim povratkom.

600 eura za novorođeno dijete, duži očinski dopust

Najavio je izmjene Zakona o strancima, ponajprije glede produljenja roka za rješavanje dokumentacije za povratnike Hrvate s jedne na dvije plus dvije godine. Također je najavio izradu brošure koja će dočekati povratnike kad se vrate u Hrvatsku.

Najavio je i povećanje novčane pomoći roditeljima i snižavanje dobne granice za primanje mirovine.

„Planira se dvostruko povećanje jednokratnih novčanih potpora za novorođeno dijete s 300 na 600 eura. Nadalje, predlažemo da majka za svako rođeno dijete dobije godinu dana mirovinskog staža. Isto tako, predložit ćemo povećanje novčane naknade tijekom roditeljskog dopusta. Planiramo udvostručiti trajanje plaćenog očinskog dopusta na 20, odnosno na 30 dana i povećati iznose doplatka za djecu, za sve skupine korisnika”, rekao je.

Mjere za “roditelje odgojitelje”

Šipić, teolog koji je predavao vjeronauk u školama, posebno je naglasio potporu države “roditeljima odgojiteljima”. Najavio da će u vezi s tom mjerom dati nove prijedloge, prenosi Index.hr.

„Svim obiteljima koje teže roditi djecu treba pomoći. Pomaže se, ali ondje gdje majka stvarno želi roditi dijete više, država mora slušati, čuti i postupati hrabro“, rekao je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...