LISTA ČEKANJA Na smještaj u Domu za starije čeka se i do 10 godina!

U moru brojnih problema grada Zadra, barem kad je riječ o području zdravstva i socijalne skrbi, nalazi se i onaj vezan uz zbrinjavanje naših starijih sugrađana.

Naime, liste čekanja za Dom za starije i nemoćne osobe u Zadru nevjerojatno su duge, što nam je potvrdio i direktor doma Marko Buljat kazavši kako je prosječno vrijeme čekanja i do 10 godina što je poprilično alarmantno za sve one koji se nadaju sigurnom i mirnom smještaju u trećoj dobi. Na listama se nalazi i do 5000 osoba, pa je sasvim jasno koliko je nužno što prije iznaći rješenje i razviti sustave koji bi starijim osobama i njihovim obiteljima pružili podršku i osigurali kvalitetan i dostojanstven život.

Cijene državnih domova u našoj državi pritom variraju ovisno o stupnju potrebne njege i uslugama koje dom pruža. Zadarski dom, navodi Buljat, kreću se od 450 eura mjesečno za osnovne usluge dok će oni kojima je potrebna dodatna medicinska njega i posebne usluge platiti nešto više. Najskuplji smještaj  u iznosu od 738 eura je stacionar, gdje se nalazi samo jedna  nepokretna osoba, istaknuo je Buljat dodavši kako će cijene ostati nepromijenjene, barem do Nove godine. Ipak, u slučaju nužde, cijene bi mogle porasti zbog trenutnog općeg povećanja troškova.

Problem dugih lista čekanja za smještaj u domove za starije i nemoćne osobe jedno je od ključnih pitanja našeg društva o kojem se raspravlja godinama. Stara je to tema, ali uvijek jednako aktualna. Upravo zato potrebno je hitno pristupiti njegovom rješavanju kako bi se starijim građanima osigurala dostojanstvena i kvalitetna skrb. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021.godine starijih od 65 godina je oko 23 posto što upućuje da ovaj segment zahtijeva nužne promjene, a do njih je moguće doći isključivo zajedničkim naporima svih razina društva i vlasti.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...