KONFERENCIJA O VINOGRADARSTVU I VINARSTVU SJEVERNE DALMACIJE Pokazala se iznimno uspješnom, jako zanimljivom i krajnje korisnom!

Nije trebalo puno inicijative da se organizira Prva konferencija na temu: ˝Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu sjeverne Dalmacije˝ u Benkovcu, iako je za takvo što bilo potrebno uložiti jako puno truda i energije od strane organizatora.

Ako je i bilo sumnje da će organizacija pasti na ispitu, konferencija se pokazala iznimno uspješnom, jako zanimljivom i krajnje korisnom, a održana je 4. srpnja 2024. godine u Domu kulture u Benkovcu, na opće oduševljenje svih.

Već ranije je planirano da se konferencija održi u sklopu tradicionalnog Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac˝ koja je ove godine imala svoj jubilej, 15 godina održavanja, a kako bi ta manifestacija, na neki način imala i svoj edukativni karakter.
Samoj konferenciji nazočili su i gosti iz Portugala, točnije iz općine Alenguer s kojom je Grad Benkovac još 2017. godine potpisao sporazum s jedinstvenim ciljem razmjene znanja i provedbe aktivnosti na području vinogradarstva i vinarstva, te očuvanja, razvoja i promicanja autohtonih sorata vinove loze i njihovih vina. Na konferenciju su stigli i partneri iz Grada Ljubuškog koje je predvodio gradonačelnik Vedran Markotić.

Konferencija je imala svoj sadržajan program u čijem su prvom dijelu s pozdravima svim nazočnima u dvorani obratili gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, koji je ujedno proglasio konferenciju otvorenom, a nakon toga obratili su se i veleposlanica Portugala u RH Maria Paula Leal Da Silva, kao i vijećnik u Općini Alenguer Paulo Franco. Gradonačelnik portugalske općine Alenguer Pedro Folgado se, zbog preuzetih drugih obveza, nešto kasnije priključio dnevnim događanjima.

Potom se krenulo u planirana predavanja. Najprije je na temu: ˝Klimatski izazovi i stanje vinogradarstva Zadarske županije˝ govorio dipl. ing. agronomije Zvonimir Vlatković,  dok je na temu: ˝Suradnja na očuvanju starih sorti vinove loze regije Alenguer (Portugal) i Ravnih kotara (Grad Benkovac), predavanje održao profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Edi Maletić. U trećem predavanju na konferenciji naziva: ˝Djelovanje vinskog podruma Zadruge Labrugeira i bijelo vino Empatia sorte ˝Vital˝, predavač je trebao biti poznati porugalski enolog Ricardo Noronja, no zbog poteškoća koje su pratile njegov ukrcaj u avion i kašnjenje pri dolasku u Benkovac, predavanje je održao vijećnik Paulo Franco koji se na početku konferencije obratio nazočnima.
Nakon korisnih i opsežnih izlaganja predavača, konferencija je imala 15-minutnu stanku za kavu, a nakon toga je nastavljena panel raspravom u kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Edi Maletić, dipl. ing. agronomije Zvonimir Vlatković, te trojica panelista koji su u toj ulozi predstavljeni kao primjeri dobre prakse, dipl.ing. agronomije Božo Škara, rukovoditelj Vinarije Benkovac-Badel 1862 d.d., Radoslav Bobanović jedan od osnivača i direktor PZ ˝Maslina i vino˝ iz Polače i Tomislav Škaulj, nositelj OPG ˝Škaulj˝, na čijem su imanju u Nadinu i zasađene portugalske sorte vina, od kojih je već za jedno od njih osvojilo zlatnu medalju, i to za bijelo vino ˝Fernao Pirež˝, na tradicionalnoj 15. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja koja je krajem 2023. godine održana u Nadinu.

Panelisti su najprije odgovarali na pitanja koje je postavljao moderator na konferenciji Mihovil Mijo Brkić, ali i na konkretna pitanja koja su postavljali zainteresirani posjetitelji konferencije.  Bilo je tako pitanja kako i na koji način su na samim počecima podizani nasadi i vinogradi, izražena su zanimanja za plasman njihovih proizvoda na tržište, pitanja o velikim troškovima kojima su izloženi, pa i o problemima s kojima se susreću vinogradari i vinari, a koje je barem za sada vrlo teško rješavati, od same složene administracije do problema udruživanja gospodarstvenika.

I spomenuta panel rasprava je odjeknula itekako korisnim epilogom, pa je pohvaljena kao još jedan vid djelovanja koji bi trebao biti dobra i korisna praksa ovakvih susreta, posebno kada se tijekom konferencije govorilo o mogućnostima većeg uključivanja mladih u nastavak tradicije OPG-a o kojima trenutno skrbe njihovi roditelji, a prije njih njihovi djedovi i pradjedovi.

Prva konferencija ˝Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu˝ u Benkovcu bila je pun pogodak te je izražena želja da se nastavi i ubuduće na ovaj ili sličan način, edukativno djelovati u svrhu unapređenja vinogradarstva i vinarstva Sjeverne Dalmacije, ali i potrebne edukacije koja bi redovito pratila održavanje i organiziranje Festivala vina Zadarske županije. Stoga velika pohvala organizatorima Gradu Benkovcu, TZ Ravni kotari, Udruzi vinara Zadarske županije i njihovom suradniku u organizaciji Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. (Tekst: Mihovil Mijo Brkić)

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...