Kako je Potjeh tražio istinu, plesna slikovnica Zadarskog plesnog ansambla

Danas, u ponedjeljak 8. srpnja u sklopu jubilarnog tridesetog Zadarskog kazališnog ljeta izvest će se predstava Kako je Potjeh tražio istinu na pozornici HNK Zadar s početkom u 21:30 sati. Predstava je rađena u koprodukciji Zadarskog plesnog ansambla i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i peta je po redu obnova koju je Ansambl realizirao kroz 20 godina postojanja ovog kazališnog djela. Kako je Potjeh tražio istinu glasovite Ivane Brlić Mažuranić čiju 150-u godišnjicu rođenja obilježavamo ove godine, svakako je najizvođenije scensko djelo ovog Ansambla. Praizvedba je bila 2005., i od tada se uz razne preinake izvodi do danas.

Generacije plesača su prošle kroz osebujne uloge kojih u predstavi ima mnoštvo, a predstava se izvodila po cijeloj Hrvatskoj, te na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i Festivalu bajke u Ogulinu. Osim što je spoj tradicije i suvremenog pristupa umjetničkom djelu, Potjeh je atraktivna predstava kojom se potiče razvoj publike, te profesionalizacija i decentralizacija plesne scene u Hrvatskoj.

Tradicijom nadahnuta pripovijetka o čestitom i naivnom Potjehu, smješta se glazbom i kostimom u područje Dalmatinske zagore. Neponovljivom i izvornom mitološkom pričom spisateljica razumski objašnjava nerazumljive pripovijesti o bogovima i ljudima. Mažuraničkino uplitanje u područja mitologije za autore ove predstave, redateljicu Mariju Šarić Ban i koreografkinju Sanju Petrovski, djeluje istinski inspirativno. Arhetipski motivi vječite borbe dobra i zla pomoću slika iz drevnih mitova pripovijedaju o sudbini običnih ljudi. Glazba Mojmira Novakovića organski se uplela u tkanje ove duboko moralne priče. Svijet Ivane Brlić-Mažuranić svijet je bogate maštovitosti, pun mitoloških bića, fantastičnih likova u magičnim svjetovima, koji su u ovoj plesnoj slikovnici kroz medij plesa i kazališta dramaturški strukturirani u 12 slika, prateći originalnu priču i pokušavajući zadržati njezin arhaičan stil te naglasiti čaroliju zbivanja na sceni.

Režiju, dramaturgiju, kostimografiju i scenografiju potpisuje Marija Šarić Ban, a predstava je ujedno mjesto istraživanja i javna prezentacija njezina umjetničkog doktorskog rada pod nazivom Sinergija kazališnog kostima i scenskog prostora na poslijediplomskom studiju Slikarstvo, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Već u utorak, 10. srpnja segmenti predstave biti će izvedeni u sklopu manifestacije Zagrli Zadar ispred Muzeja Antičkog stakla, a polovicom mjeseca predstava gostuje u Primoštenu na Kulturnom ljetu. Jesenski period svakako će biti rezerviran za brojne izvedbe u sklopu školskog programa kao dio lektire i teotije knjižvnosti prikazan na sceni.
Obnovu predstave Kako je Potjeh tražio istinu potpomogli su Zadarska županija i Zaklada Kultura nova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...