IZVRSNI REZULTATI Centar za gospodarenje otpadom preuzeo već 80 posto smeća

Za pogon za preradu smeća koji je još uvijek u probnom radu može se reći da je prihvat čak 80 otpada iz cijele županije izvrstav rezultat.

Najnoviju brojku o stanju u Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim iznio nam je direktor Eko Zadra Toni Kozina koji je jako zadovoljan ovakvim razvojem situacije. Naime, Centar jako dobro funkcionira te, osim manjih tehničkih grešaka, dosad nisu imali nikakvih problema. Velika je to stvar za ovako velike pogone koji su još uvijek u probnom radu.

Centar bismo preuzeli u listopadu ili studenom te smo još uvijek u probnom radu. Količine otpada stalno smo povećavali i sada smo na 80 posto otpada koji se ovdje dovozi iz cijele županije. Ovo je za nas dobar rezultat i sve nam ide po planu. Pogoni normalno funkcioniraju i imali smo samo neke sitne tehničke probleme, kazao nam je Kozina.

U Centru su im još uvijek predstavnici izvođača iz Slovenije, kao i njihovi podizvođači Talijani i Turci uz koje se školuju i djelatnici Centra.

Naime, puštanjem u rad CGO-a Biljane Donje sukcesivno će se zatvarati sva odlagališta na području obuhvata Centra. Smanjit će se količine otpada koje se odlažu na odlagališta, doprinijet će se smanjenju odlaganja biorazgradivog otpada, a povećat će se postotak materijala za ponovnu upotrebu i recikliranje, ističu u Eko Zadru.

Projekt se sufinancira sredstvima iz fondova Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa, Investicijskog prioriteta 6i – Ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije u području okoliša i zadovoljile potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilazi te zahtjeve. Tvrtka Eko d.o.o. koja upravlja Centrom trenutno zapošljava 60-ak djelatnika, a najveći problem pri pronalasku radne snage su pomoćni radnici u MBO-u i za sada su to sve domaći ljudi iz okolnih krajeva, koji žive u blizini Centra, ističu u Eko Zadru, napominjući kako je početak probnog rada, odnosno pokusnog rada u sklopu šestomjesečnog probnog rada krenuo 21. siječnja 2024. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...