GORUĆE PITANJE Koliko brzo auto na suncu postaje smrtonosan?

Nastavlja se toplinski val, danas će ponovno biti sunčano i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka će se kretati između 33 i 38°C, najavio je DHMZ.

Za sve regije objavljeno je crveno upozorenje na iznimno visoke temperature. Jutros je za gospićku regiju bilo objavljeno narančasto upozorenje, ali je kasnije i ona prešla u crveno. Upozorenje će biti na snazi i sutra.

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozorio je DHMZ. Toplinski val bi trebao trajati još nekoliko dana, a za sutra i subotu su za cijelu zemlju objavljena upozorenja za iznimno visoku temperaturu, prenosi Index.hr.

Auto na 36 stupnjeva već za pet minuta postaje smrtonosan

Automobil na suncu može biti jako opasan ako se u njemu sjedi bez upaljenog klima uređaja. Dokazuje to i tablica koju već godinama na svojem Facebooku objavljuju vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb. Tako se temperatura u automobilu pri vanjskoj temperaturi od 30 stupnjeva već nakon pola sata penje na 46 stupnjeva.

Kad je vani 36 stupnjeva, što nije rijetkost u ovo doba godine, temperatura u ugašenom automobilu izloženom suncu već nakon sat vremena penje se na smrtonosna 62 stupnja. Ako je vani 38 stupnjeva, kao što je danas u mnogim dijelovima zemlje, već za pet minuta temperatura u autu postaje opasna za život, naglašavaju vatrogasci. “Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u automobilima”, upozoravaju vatrogasci.

Provjerite stražnja sjedala

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima, upozoravaju iz policije, podsjećajući da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, a ukazano je i na zakonski okvir, kao i na preporuke stručnih osoba. Cilj je, ističu, podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...