Glavina: “Očekujemo da će ova turistička godina biti najuspješnija do sada”

Rezultati turizma u prvoj polovici godine su izvanredni, a očekuje se da će sektor uspješno odraditi ljetnu sezonu i postići odlične rezultate u posezoni, što potvrđuje napore da Hrvatska postane cjelogodišnja destinacija, izjavio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina nakon sjednice Vlade u četvrtak.

Ministar je istaknuo da je u prvih šest mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo oko sedam posto više turista nego prošle godine, koji su ostvarili oko tri posto više noćenja. Zabilježeni su značajni, pa čak i dvoznamenkasti, porasti u svim vrstama prometa, posebno u zračnom, koji je trenutno za oko 25 posto bolji nego prošle godine.

Zračni promet generira nove motive i dolaske turista, a ministar je najavio da se za ljetni red letenja očekuje oko 250 veza sa stranim odredištima, što je također više nego lani.

Najviše letova očekuje se s Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nizozemskom i drugim zemljama.

Posebno se osvrnuo na promet na najfrekventnijim zračnim lukama u Hrvatskoj koje bilježe značajan porast: zračna luka Zagreb ima 16 posto više dolazaka u prvoj polovici 2024. u odnosu na prošlu godinu, zračna luka Dubrovnik preko 25 posto, zračna luka Split 10 posto, a Zadar čak 57 posto više dolazaka.

Ministar je također naglasio rast dolazaka u cestovnom i pomorskom prometu, s povećanjem od 11 posto odnosno 5 do 10 posto (Jadrolinija) u odnosu na prošlu godinu.

Slijedom svega do sada i najava očekujemo da će ova turistička godina biti najuspješnija do sada, a za glavni ljetni dio sezone opet ponavljam apel svim dionicima u turizmu da jako pripazimo na svaki segment ponude, na odnos cijene i kvalitete, zato što će biti izazova i zbog velikih sportskih događanja u Europi u ljetu, kazao je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...